Прочитај ми чланак

ПРВА ЉУБАВ: Књига италијанског писца који пише на српском представљена у Њујорку

0

Марио Лигуори одржао је две књижевне вечери у Њујорку у два дана, на позив LeitmotivArts куће за промоцију наше уметности и културе у Америци.

Фото: LeitmotivArts NYC

Фото: LeitmotivArts NYC

Лигуори је аутор четири књиге и бројних есеја на српском језику. Већ десетак године живи у Новом Саду где ради као професор италијанског језика на филолошком факултету и академији уметности.

У конзулату Републике Србје у Њујорку Лигуорија су 5. маја представиле генерални конзул Мирјана Живковић и оснивач ЛеитмотивАртс Данијела Милић.

Отварајући вече, госпођа Живковић осврнула се на ауторову занимљиву биографију и бројна путовања. Такође је поменула миграцију и одлив талената из Србије, нагласивши да је интересантно за њујоршку дијаспору да чује перспективу некога ко је дошао у Србију и поврх свега пише на српском језику.

Фото: LeitmotivArts NYC

Фото: LeitmotivArts NYC

У свечаној сали Генералног конзулата био је присутан и знатан број и уметника и пријатеља писане речи, као и гостију из Србије.

„Мало је људи усавршило српски као страни језик. Веома мали број људи је усавршио било који усвојени језик до те мере да могу да пишу књижевност на том језику а камоли да заслуже славу пишући на њему, као што је то пошло за руком Владимиру Набокову или Џосефу Конраду. Марио Лигуори заслужује поштовање. Италијан са адресом у Србији, тренутно у гостима у Њујорку, Лигуори је свестски грађанин, светски путник, светски писац. У Њујорку има простора за српску културу, чак и ако је промовише Италијан” казала је Данијела Милић најављујући Лигуорија.

Фото: LeitmotivArts NYC

Фото: LeitmotivArts NYC

Књигу Марија Лигуорија која је била у центру разговора, “Прва љубав”, објавила је београдска „Лагуна”. Књига ужива велику популарност у Србији и њено прво издање распродато за свега пар месеци.

На питање из публике како настају његове приче, Лигуори је одговорио „моја проза је поетска у сваком сегменту и моменту. То су слике, фрагменти, и секвенце које бележим. Писање је у ствари сећање. Пишем када сећања из детињства почну да ме прогоне.“

Наредне вечери, 6. маја, Марио Лигуори био је гост Универзитета Колумбија, где је домаћин био професор Александар Бошковић који се присутнима обратио испред фондације „Његош“ за изучавање српског језика и културе на Колумбија универзитету. У публици је било и његових америчких студената који изачуавају српски језик.

Columbia Milicа Liguori Pistalo Boskovic

Фото: LeitmotivArts NYC

Поред Бошковића и Милићеве, на Колумбији је говорио и прослављени срспки књижевник Владимир Пиштало, добитник НИН-ове награде за роман „Тесла, портрет међу маскама“. У живахном разговору, учесници су размењивали мишљења и искуства о књижевности, лингвистици, имиграцији, животу у Америци, и разним другим темама.

„Многи имигранти са југа Италије су су више доживљавали Њујорк као предстоницу него Рим. Тако да је врло драгоцено да човек из Напуља доживи овај град чијем су духу много допринели његови земљаци“ изјавио је Владимир Пиштало који је личним присуством и запажањима о „Првој љубави” значајно допринео дискусији.

Фото: LeitmotivArts NYC

Фото: LeitmotivArts NYC

Подсетимо, Марио Лигуори рођен је у Сарну у Италији. Дипломирао је компаративне језике и културе на Универзитету Л’Ориентале у Напуљу, а мастер и докторске студије завршио на Филозофском факултету у Новом Саду. Пише на италијанском и српском језику, а говори италијански, енглески, словеначки, шведски и српски. Заступљен је у антологији Букет за Стару Даму (Протего, 2008), а аутор је путописне прозе Снатрења (Службени гласник, 2010), двојезичне збирке Сетте сторие аутуннали/Седам јесењих прича (Академска књига, 2013), књиге прича Прва љубав (Лагуна, 2014) и монографије Веди Наполи е пои муори: Напуљ у српским путописима од 1851. до 1951. године (Службени гласник, 2015). Објављивао је чланке и научне радове у италијанским, српским и босанским дневницима, зборницима и часописима. Преводио је научне радове и каталоге за Галерију Матице српске, а радио је као симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији.