Прочитај ми чланак

УРУЧЕНА ПОВЕЉА ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ: На мети због подршке српском народу

0
Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

На свечаности у Скупштини града градоначелник Београда уручио високо признање угледном аустријском књижевнику.

На свечаности у четвртак поподне, која је у Старом двору одржана поводом славе Београда – Спасовдана, књижевнику Петеру Хандкеу уручена је Повеља, као почасном грађанину главног града. Признање су уручили градоначелник Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

– Иако су га многи оспоравали због његове подршке нашем народу, он је изабрао тежи пут. Пут борбе – рекао је Мали. –

Да нас није овако подржавао, сигурно би добио још многе награде за свој књижевни рад који траје 50 година. Међутим, управо оваквим ставом, постао је одличан путоказ многим младим књижевницима.

Хандке, пре него што је примио награду, присутнима је одржао говор на српском језику.

– Београд је трагичан, али веома светао град. Светао изнутра – почео је свој говор Хандке.

– Овај град је три пута бомбардован у прошлом веку. И у тешким временима, сачувао је достојанство. Протеклих 20 година, многи су га означавали као мрачно гнездо Балкана. Међутим, Београд је био светионик, док су Брисел, Берлин и Њујорк били мрачна места.

Хандке није заборавио да у говору помене српске књижевнике и уметнике Павића, Ивањицки, Капора, Андрића, Ћосића, али и спортисте Новака Ђоковића и Дејана Станковића.

Скромно, на крају говора, Хандке је изјавио да он не заслужује ово признање, али да ће га примити у име своје породице, што су присутни наградили аплаузом.

Извор: Вечерње новости