Прочитај ми чланак

Укидају се националне пензије?

0

м(Б92)
Раздор и револт који је сваке године изазивало јавно надметање уметника и културних радника у борби за национално признање у виду доживотне апанаже у износу од 500 евра месечно (нето износ у динарској противвредности) на већ постојећу пензију, добиће по свој прилици другачији епилог.

Наиме, како Политика сазнаје из Министарства културе Републике Србије, већ се увелико ради на закону којим ће бити регулисано додељивање националних признања. Њиме би требало да се укину доживотне националне пензије и уведе једнократно додељивање националног признања, уз диплому и одговарајући новчани износ.

Тако ће престати да постоји ова бизарна специјалност државе Србије и њеног Министарства културе да обилато награђују са више од три милиона евра годишње, сада већ 450 уметнка и „културњака“, по разнима основама.

„Националне пензије, установљене 2007. године, заиста су биле више него прст у око и свим осталим нашим светским заслужним научницима, лекарима и припадницима других професија. Много је оних, часних, заслужних који су одбијали да се нађу у том, зашто не рећи, компротованом „друштву“, пише Политика.