Прочитај ми чланак

„Не дам Куртију пензију“: Протест Срба у Косовској Митровици

0

У северном делу Косовске Митровице са протеста Срба затражено је од тзв. косовских власти да омогуће исплату пензија и осталих давања у динарима.

Оцењено је да је одлука тзв. Централне банке Косова (ЦБК) која то онемогућава дискриминаторска и политички мотивисана.

Грађани, на позив Удружења уједињених пензионера, испунили су централни део Митровице, а многи од њих носе заставе Србије и транспаренте којима се осуђује одлука косовских власти у вези са финансијским трансакцијама, која је ступила на снагу 1. фебруара.

На околним зградама такође су истакнуте српске заставе, а говорници су на почетку протеста упозорили да је Владина одлука усмерена ка онемогућавању останка и опстанка Срба.

„Динар је опстајао овде и у најгорем времену окупације“

Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси.

„Позивамо читав демократски свет да их чије и не остане нем. Потребно нам је да се укине ова одлука. Та одлука је потребна да се омогући да живимо као свет нормалан“, рекла је она.

Драгана Миленковић, редовни професорка Економског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак Срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, храну.

„Динар је опстајао овде и у најгорем времену окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вредностима на којима почива ЕУ“, рекла је она.

На улицама Митровице српске заставе и транспаренти

На протесту окупљени носе заставе и транспаренте са натписима: „Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију“, „Ово је окупација“, „УН 1244 УСА ХЕЛП“, „Европо отвори очи“, „Без социјалних примања, нећемо имати ни за храну“, али и „Правда за Слађана“ и „Није крив“, преноси КоССев.