Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР Марко Видојковић о српском језику, српској историји, Србији и Југославији

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је српски писац Марко Видојковић. Тема емисије је била грађанске вредности и у патриотизам у Србији.

„Пишем на српском језику. Када сам једном приликом давао интервју за један хрватски портал, кад ми је изашла књига „Е, баш вам хвала” истовремено у Србији и Хрватској, на српско-хрватском језику, на разним дијалектима – та књига је иначе специфична по томе – тада ме је неко питао баш о језику, и ја сам том приликом рекао да то јесте заједнички језик, али када се погледа да су народи на овим просторима састављени већином од кретенима, онда би требало да тај језик се назове кретенски. Дакле, лагао сам, пишем на кретенском језику који разумеју сви кретени на просторима од Словеније до Македоније, па и јужније”, у емисији је рекао г. Видојковић, додавши:

„Чињеница да сам у школи учио српско-хрватски језик, а сада говорим и пишем на српском. Чињеница је и да језик који сам учио и овај на који сада пишем и говорим не разликују. Значи та разлика је резултат онога што се историјски десило од тренутка када сам био у основној школи, па до сада. А колико све то, по питању језика иде у лудилу, може се видети да се тај наш језик све више и више уситњава – имамо сада и црногорски, бошњачки … – а све је то последице не тога што ти народи имају језички идентитет, или не знам шта друго, већ последица тога да ти народи не желе са нама да имају ништа”, устврдио је Марко Видојковић.

У емисији се још говорило и о ратним злочинима и распаду Југославије, о српском питању у оквиру Југославије, о Хашком трибуналу, као и о томе ко је патриота у Србији и шта су грађенске вредности.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је главни уредник „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају наше емисије, лајкујте и нашу Фејсбук страницу – Фејсбук – ЦЕНТАР
и претплатите се на наш Јутјуб канал: Јутјуб – ЦЕНТАР

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!