Прочитај ми чланак

Шта српски музеји могу да науче од Лувра

0

nike-sa-samotrake

Париски музеј Лувр тренутно реализује амбициозни пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на јединственој грчкој статуи „Крилате победе” (Ника са Самотраке), једном од својих „симбола”, као и монументалном степеништу Дари, на чијем врху је постављено ово ремек-дело. Статуа Нике ће се пред публиком поново наћи у септембру ове године, док ће радови на степеништу трајати до пролећа 2015. године.

Пројекат, вредан четири милиона евра, реализује међународна екипа реномираних стручњака. Док су три милиона претходно обезбедиле међународне мецене, Лувр се кроз кампању „Сви мецене”, која је отпочета када и пројекат, у септембру прошле године, изузетно ангажовао на прикупљању милиона који недостаје. Циљ кампање је постигнут у предвиђеном року, уз велико ангажовање музеја кроз наступе у медијима, преко интернет сајта и фејсбук налога и уз помоћ „амбасадора” кампање, грађана који су уз подршку Лувра преко друштвених мрежа анимирали потенцијалне донаторе.

Кампања „Сви мецене” вођена је уз обраћање најширој могућој публици, не само француској него и светској, уз слоган: колика год да је висина вашег прилога, он ће бити одлучујући. Прилози укупно 6.700 индивидуалних дародаваца су се кретали од 1 до 8.500 евра и за све важе пореске олакшице. Просечан прилог износи 134 евра, најчешће се донирало 50 евра, док су 25 посто донације предузећа. Листа свих дародаваца и имена 291 амбасадора кампање, који су прикупили 14.950 евра, објављена је на сајту Лувра. По окончању пројекта музеј је за њих предвидео низ програма, зависно од висине прилога.

Јединствена беломермерна хеленистичка скулптура Победе, на грчком: Нике, у виду женске фигуре раширених крила, приказана је у моменту слетања на прамац брода, носећи вест о победи. Потиче из 2. века старе ере и подигнута је на светилишту Великог Божанства, на егејском острву Самотрака, након једне поморске битке. Пронађена је у фрагментима 1863. и потом послата у Лувр, где је доживела три рестаурације, од којих последњу 1932–1934. године. Ника са постаментом премашује 5,5 метара, а степениште на чијем је врху постављена једно је од најпрометнијих у Лувру, тако да ово импресивно ремек-дело види већина посетилаца.

Најсавременија опрема која се користи у радовима открила је нове детаље: траг боје која је прекривала камен и прамен богињине косе, скривен наслагама гипса у једној од претходних рестаурација. Више информација о пројекту, ремек-делу и кампањи „Сви мецене” пружа интернет сајт Лувра и мини-сајт посвећен пројекту који извештава о његовом току.

Претходних година Лувр је кроз кампање „Сви мецене” за своје збирке већ обезбедио откуп слике „Три грације” Луке Кранаха и две средњовековне фигурине од слоноваче, део јединствене композиције „Скидање с крста” која се већ налазила у збирци музеја. На овај начин су финансирани и радови на два архитектонска елемента из колекције исламске уметности.

Лувр спада у категорију националних француских музеја и око половину његовог годишњег буџета обезбеђује француска држава, док остатак музеј обезбеђује сам, из сопствених прихода и из донација.

Успешна кампања Лувра „Сви мецене” на одличан начин одсликава како се и колико један од највећих и најактивнијих светских музеја ангажује на прикупљању средстава за пројекте које покреће. Успеху кампање несумњиво доприноси и обезбеђена транспарентност, што успоставља поверење и резултира поновним одзивима мецена. У тренутку када се у Србији траже решења за неколико музеја, можда би примена кампање „Сви мецене” могла значајно да допринесе превазилажењу дугогодишње кризе.

(Политика)