Прочитај ми чланак

СЛОВЕНСКИ ХОД Руски дом позива Србе на дружење са Русима

0

Од 17. августа до 7. септембра писци из града Мурманска заједно са владом Мурманске области, градом Мурманском и регионалном канцеларијом Руске фондације за мир организују Словенски ход од Мурманска до Балкана.

Циљ манифестације је успостављање пријатељских и културних веза, повезивање духовних и патриотских снага региона Русије и словенских земаља.

Од 22. до 24. августа учесници манифестације ће боравити у Београду. Сусрет са учесницима ове велике експедиције биће одржан 23. августа у 18 часова у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду. На програму су стихови и песме, посвећене Руском Северу и Балкану, промоција књиге Дмитрија Коржова „Непокоран сликар“ о познатом мурманском писцу, руководиоцу Првог словенског хода Виталију Маслову, пројекција одломака из филма Илије Виноградова о словенским традицијама у Мурманску „Пријатељство, изливено у бронзи“, презентација радова фотографа Новинарске агенције ИТАР-ТАСС Лава Федосејева, посвећених Мурманску.

Поводом победе совјетске војске над немачким окупаторима у битки код Курска на програму вечери биће стихови и песме из ратних година у извођењу Андреја Боброва, уметника Театра Северне флоте, награђеног орденом Црвене заставе.

Први Међународни православни словенски ход Мурманск – Црна Гора је одржан 1997. године. Прошао је кроз многе словенске и православне земље од Русије и Белорусије до Црне Горе и Босне. Његови учесници били су руски писци Дмитриј Балашов, Виталиј Маслов, Семјон Шуртаков, просветни и друштвени радници, свештенство. У оквиру ове манифестације одржани су сусрети са стваралачком интелигенцијом, представницима цркве, лидерима патриотских покрета. Једна од станица био је и Београд, а сусрет са публиком тада одржан у Руском дому.

Словенски ход је поново оживљен, а његова маршрута, слична оној од пре двадесет година, кретаће се од Мурманска путем Петрозаводска, Великог Новгорода, Минска, Београда, Софије, Подгорице, Цетиња и Котора.

Поводом 75-годишњице победе совјетске војске у битки код Курска

Сусрет са учесницима пројекта
„СЛОВЕНСКИ ХОД МУРМАНСК-БАЛКАН: ДВАДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ“

Отварање изложбе Централног музеја Великог отаџбинског рата 1941 – 1945.
„БИТКА КОД КУРСКА“

23. август (четвертак), 18:00
Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду
Улаз слободан

Изложба Централног музеја Великог отаџбинског рата 1941 – 1945. „Битка код Курска“ посвећена је једној од највећих и најкрвопролитнијих битака, вођених у Другом светском рату.

У основи поставке су прикази предмета, који се чувају у фонду Централног музеја Великог отаџбинског рата: оружје, униформе, опрема зараћених страна, лична документа учесника битке, захвалнице врховног команданта Црвене армије, пропагандни летци и плакати, штампа, карте и шеме битака, фотографије, копије уметничких дела.

Аутори изложбе су се потрудили да реконструишу хронологију битке, као и припрема за бој и две контра-офанзивне операције Орловску и Белгородско-Харковску.

Завршни део изложбе посвећен је резултатима битке на „ватреном луку“, која је у многоме утицала на радикалне промене даљег тока рата, јачање антихитлерске коалиције и распад фашистичког блока, након чега је уследило ослобођење Совјетског Савеза и земаља Европе од окупатора.

Изложба је отворена за посетиоце од 23. до 31. августа.