Прочитај ми чланак

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ: Мајстор за гусле

0

Момир Томчић, пуковник у пензији из Београда, дуго прави гусле, древни инструмент који има готово свака кућа на просторима севера Црне Горе.

A

В. Кљајевић – Гуслар на гласу: Момир Томчић у друштву репортера „Вести“

Момир Томчић, пуковник у пензији из Београда, дуго прави гусле, древни инструмент који има готово свака кућа на просторима севера Црне Горе.

– Одрастао сам у кући која је имала гусле и уз које су старији певали кад год су за то имали времена. Сећам се ни једна свадба ни слава нису протекле без гуслања. У очувању традиције српског и црногорског народа један сегмент свакако припада гуслама које чувамо од заборава – каже Момир, додајући да док није било филма гусле су кроз звук и песму стварале слику разних догађаја.

Они су се преносили с колена на колено и помогли историји да многе догађаје сачува.
Томчић је до сада направио 105 гусала, а прошле године су на конкурсу Етнографског музеја у Београду, његове гусле које су биле пријављене под шифрама, заузеле прво, друго и треће место.

– Гусле су од планинског дрвета из кањона Таре. Некада су од њега рађене чувене Страдиваријусове виолине у Италији. Реч је о квалитетном дрвету. Годишње урадим по 20 гусала. Гудало правим од истог дрвета, кожа је јарећа а длака од доброг ждрепца. Све радим ручно, некада је технологија израде била просторија али је и вредност гусала била већа – вели Томчић који лето проведе сплаварећи Таром, а зими је у Београду.