Прочитај ми чланак

ПETAР БOЖOВИЋ: Направиш ауто-пут, па шта? Медијима трујете децу, носите се у п.м.!

0

Ваши су медији, опаметите се. Немој да ми, бре, с...ш више. Направиш ми аутопут, и шта? Па је л’ је то нека измислица, пита се у разговору за Нова.рс Петар Божовић с којим смо разговарали у Врњачкој Бањи где је отворио Фестивал филмског сценарија.

Прослављени српски глумац Петар Божовић наглашава да је култура у Србији на ниском нивоу, првенствено због тога јер се у њу мало улаже. Каже да би уместо 0,6, за културу требало да се издваја 6,6 одсто буџета.

– И када би тако било годинама, млади људи би пожелели да живе у својој земљи. Не би из ње бежали. Не живи се у својој земљи само зато што имам шта да једем или могу да се запослим. Ма носи се у п…у материну – поручио је глумац у Врњачкој Бањи.

Каже да се у Србији опет догађа јањичарство, оно модерно, и то пред нашим очима. Посебно је, како каже, невиђено шта се ради за субкултуру и некултуру.

– То су фестивали, програми, телевизије. Ало… Нашу децу трујете ви који сте на власти. Ваши су медији, опаметите се. Немој да ми, бре, с…ш више. Направиш ми ауто-пут, и шта? Па је л’ је то нека измислица? Па њега ћемо да отплаћујемо, нормално. Чуј, јединство Владе. Они су власници патриотизма, бола над пензионерима. Нисам ни знао да сам пензионер док нисам видео бол који осећа мој председник. То је било посебно дирљиво онда када га је подржала премијерка – објашњава Божовић.

Нисам задовољан како Врњачка Бања изгледа

Божовић примећује да она стара, чувена Врњачка Бања није очувана како је требало. Каже да није добро уништавање зелених површина у Бањи, која је једна од најчувенијих у Европи.

– Многи председници општина су поклањали и изнајмљивали зелене површине да би се градило. Не бих волео да се Врњачка Бања претвори у Будву или Златибор или слична места у која капитал долази. Није за Бању да у њу дође 10.000 људи и да се деру са својом музиком. Немам ништа против њих, али имам против њих у Бањи. Нека иду у места која нису афирмисана. Бањски звук су серенаде, шетња, вода, деца… А не да доведеш овде Вудсток – каже Петар Божовић, алудирајући на многобројне фестивале који су претходних година организовани у Врњачкој Бањи.

Божовић сматра да је сценарио “узрок филма и повод за настанак филмског дела”. Истиче да је сценарио на првом месту, а редитељ који га је писао или га је добио, на другом.

– Али без глумаца, сценарио може да тури у фиоку – наглашава наш прослављени глумац.

Он је поставио и питање зашто у Врњачкој Бањи не постоји награда за сценарио која би била названа по некоме. Верује да би таква награда, која би носила нечије име, требало да буде престижна, у смислу да анимира младе људе, чак и материјално.

– Пустите златне значке. Треба људе стимулисати. А Врњачка Бања је далеко од сиромаштва. Ако општина није у могућности, онда би ови “богатуни” могли да учествују. Добили су плац, изградили и сада убирају ваздух и гостопримство – напомиње Божовић.

Одржавање Фестивала глумачких остварења – “Филмски сусрети” у Нишу је отказано због ситуације са епидемијом коронавируса. Божовић каже да је нишки фестивал увек био масовније посећен због глумаца, у односу на фестивал у Бањи који је намењен сценаристима.

Он сматра да је лепо то што на Фестивал филмског сценарија долазе људи из света филма и додаје да је пратећи део увек био богат, јер је “ту увек неколико њих који имају шта да кажу”.

– Када људско биће постаје проценат, губи се људскост. То не сме да се деси. Та врста технолошког размишљања… Већ је над човеком извршена максимална пресија и он не може више да дише од технологије. И од тог тзв. напретка – рекао је Петар Божовић.

Из Народног су ме звали, из Атељеа никада

Божовић, који је недавно имао премјеру представе “Васа Железнова” у Народном позоришту у Београду, истиче да су га позвали из националног театра да ради, јер је некада био њихов члан.

– Рецимо Атеље 212, где сам много дуже био, никада није нашао за сходно да ме позове, да погледам неку премијеру. И то је ствар позоришне некултуре. Када проведете тамо 15-20 година, ред је да вас позову. Позориште има традицију, наставља се, оно је неуиништиво. Не постоје околности у којима позориште може да умре – говори Божовић.

А на питање да ли ће коронавирус променити позориште, одговара одречно.

– Никако. Само мења однос публике према томе. Ако они желе, онда ће представе ићи под тим условима – тим епидемиолошким, са размаком од два метра – закључује Петар Божовић.