Прочитај ми чланак

ОГЛАСИЛИ СЕ ГЛУМЦИ о скандалу у Невесињу, тврде да је истина скроз другачија

0

Никакав инцидент се није десио у Невесињу, тврди редитељ Пејаковић

Редитељ Александар Пејаковић, који је осмислио меморијалну академију поводом обиљежавања Митровдана у Невесињу, демантовао је писање појединих медија да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили скидање натписа Митровданске битке.

Foto: Printscreen Instagram / Vojin Ćetković

Наводећи да глумци поменуте натписе и амблеме нису ни видели, Пејаковић је истакао да је жалосно како су поједини политички манипулатори једну племениту уметничку и патриотску идеју злонамјерно покушали да претворе у скандал зарад скупљања јефтиних политичких поена.

„На позив општине Невесиње и обиљежавање Митровдана радо сам се одазвао и на волонтерској основи одлучио да помогнем многим честитим људима у том херцеговачком крају да достојно обиљеже годишњицу митровданских битки. Мој концепт и сценарио били су омаж свим страдалим борцима у Невесињу.

Сценографију смо на највишем умјетничком нивоу прилагодили форми мемораијалне академије, управо због великог страдања храбрих српских војника који су одбранили Невесиње 1992. и 1994. године на Митровдан. Управо због пијетета према жртавма одредили смо да је основна боја сценографије црна. Непосредно на генералној проби меморијалне академије организатори су од мене као аутора програма непријатним тоном тражили прекривање црне позадине са још једним обежјем Републике Српске, иако су на бини већ стајала обиљежја Републике Српске у виду амбелма и заставе. Сви моји добронамерни савети су наишли на негодовање и када сам схватио да не могу да спасим уметнички програм пред директан ТВ пренос, одлучио сам да се повучем“, рекао је Пејаковић за „Независне“.

Додао је да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић одлучили да га подрже у тој намери.

„Драмски уметници Војин Ћетковић и Дејан Луткић који су радо прихватили мој позив да дођу у Невесиње и да говоре поезију су одлучили да ме подрже и рекли ако ја одустајем од режије да ни они не желе да учествују у програму. Нажалост, узалудна су била и моја увјеравања организаторима да ће њиховим инститирањем на прекривању црне боје на сцени, меморијална академија не само бити скрнављена нарушавање сјећања на страдале борце Републике Српске, већ и осиромашена, јер се са сцене неће чути дјела великих српски пјесника Душана Васиљева и Рајка Петрова Нога. Да гледаоци РТРС-а у директоном ТВ пренесу неће бии у прилици да чују шокантне историјске чињенице из књиге „Невесињска бригада у рату 1992-1995″, чији је аутор Зоран Јањић, а рецезенти генерал мајор Радован Грубач и пуковник Новица Гушић. Одлучио сам да се повучем са меморијалне академије“, истакао је Пејаковић.

Глумац Војин Ћетковић рекао је да је одлучио да не наступи на свечаности када је сазнао да се редитељ повлачи.

„Сваки пут у Невесиње долазим с посебним осећањем. У Дому културе који носи име врхунског уметника, мог кума и пријатеља Небојше Глоговца играли смо две представе Дејан Луткић, Небојша Илић и ја у мају и било је величанствено. Сала препуна дивних људи који су прилазили и говорили и наш сте кум. Са радошћу сам на Митровдан поново дошао у Невесиње да говорим поезију поводом Дана општине. Рекли су ми да треба да постанем и невесињски кум. Прихватио сам уметнички концепт редитеља Александра Пејаковића, али када сам сазнао да се редитељ повлачи, јер у уметничком делу програма морају да буду и некакви транспаренти, одлучио сам да га подржим и да не наступам. Нисам ни видио те натписе, а камоли тражио да се скину. Никакав инцидент се није десио у Невесињу. Ја сам подржао уметност и с драгим Невесињцима који ме зову кумом наставио дружење у том дивном херцеговачком месту“, рекао је Ћетковић.

Луткић: Нисмо желели никога да увредимо

Глумац Дејан Луткић је у писаној изјави навео да су он и колега Ћетковић одустали од наступа како би подржали редитеља Пејаковића, те да нису желели никога да увреде.

„У Републику Српску радо долазим и за последњих годину дана Војин Ћетковић и ја играли смо нашу представу „Ноћ богова“ са Небојшом Илићем 30 пута од Бањалуке до Невесиња. Сваки пут сала је била препуна, људи нас дивно прихватили,атмосфера чаробна. Тако је требало да буде и за Митровдан у Невесињу. Војин је позван да говори поезију, а ја да водим програм у који су уденути поштовање према страдалим борцима и важност Митровданске битке. Допала нам се замисао редитеља Александра Пејаковића и када смо сазнали да се у уметнички програм морају да уврсте и транспаренти који поништавају све то, скрнавећи и уметност и омаж жртвама отаџбинског рата, да се редитељ повлачи, ми смо га подржали и одустали од наступа. Нисмо желели никога да увредимо, нити да нас доводе у било какав политички концепт“, навео је Луткић.

Додао је да су се са Невесињцима дивно дружили, а да су увече одиграли представу у Фочи.

„Нама је уметност водиља, а драги људи инспирација. Са Невесињцима смо се дивно дружили тог поподнева, а увече одиграли представу пред многобројном публиком у Фочи. И даље нас позивају из Републике Српске да гостујемо и не мислимо да посустанемо због злонамерних покушаја појединих политичких профитера да нас увуку у неке своје предизборне игре“, рекао је Луткић.

Поједини медији су објавили да су Ћетковић и Луткић тражили да се са бине скине велики натпис „Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“ уз који је стајао грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске – Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова.

Свечност поводом обиљежавања Митровдана је ипак одржана, али у скраћеној верзији, наводе медији.

Осим тога, током свечане академије, незадовољни борци су се окупили и негодовали због додјељивања највећег признања „Повеље општине Невесиње“ Илији Таминџији, посланику СНСД-а у Народној скупштини РС. Том приликом је једна особа ухапшена због нарушавања јавног реда и мира.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изјавио је да су Пејаковић, Ћетковић и Луткић отказали учешће на свечаној академији поводом Митровдана, Дана општине Невесиње, уочи њеног самог почетка.

„Тражили су од нас да скинемо, како су рекли, мушему, а мушема је била пано на коме је писало ‘Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту’ уз који је стајао грб Републике Српске и натпис Влада Републике Српске – Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова. С обзиром да нисмо пристали на то, они су отаказали учешће“, рекао је Авдаловић за Срну.

Он је истакао да је свечана академија ипак одржана.