Прочитај ми чланак

НЕНАД ЈЕЗДИЋ: Ја нисам ВИП, ја сам СЕЉAК

0
Ненад Јездић, глумац, његово домаћинство, село поред Ваљева, (Фото: Вечерње новости- Петар Милошевић

Ненад Јездић, глумац, његово домаћинство, село поред Ваљева, (Фото: Вечерње новости- Петар Милошевић)

Пре 14 година решио је да оде из града и започне нови живот. Глумац нас је позвао на своје имање у селу Забрдица код Ваљева како бисмо заједно дегустирали његову ракију.

Насмејана лица сељака на спомен његовог имена при уласку у Забрдицу јасно говоре да је он омиљени комшија. Сачекао нас је на капији, ведар и расположен. A док нам је сипао домаћу ракију од крушке, нагласио је да његов производ не садржи друге примесе осим воћа. Ракија му је стварно одлична.

– Код мене нема лажи и преваре. Узимам од воћа најбоље и од тога производим ракију. Чисту, праву и пуну укуса – каже Јездић.

Велика породична кућа, још један, нови објекат од преко хиљаду квадрата који се и даље гради, где ће отворити и ресторан, а у чијем подруму ће бити смештена бурад са ракијом, двадесет хектара земље и жеља да свима буде добро од посла којим се бави – мотивишу га да иде даље.

– Јесте, имам двадесет хектара земље, а завршићу у метар са два. Зато се не предајем. На почетку нисам доживљавао себе као некога ко би могао да изгура све ово. Видео сам себе као глумца. Да немам тако разиграну машту као што имам, не би се ништа десило, нити би било у фази у којој је сад – каже Јездић. Ипак, помишљао је да од свега дигне руке.

– Свако јутро размишљам о томе. Што сам дуже у овом колу и вртлогу, помислим: „Шта ће мени све ово“. Ипак, земља ме је везала за себе. Показала се у свом најтежем облику, али ме је исто тако надахнула. Овде имам шансу да урадим нешто драгоцено за све своје. Ово је сада моја потреба. Морам ово да урадим због своје породице, али и због људи из овог села који раде и који ће тек радити код мене и на радост њихове деце.

Ненад није само газда. Он је са мајсторима, вози трактор, сече дрва…

– Када би се стручњаци бавили мноме, вероватно би долазак овде дефинисали као бег од свега. Aли зашто да не будем јак па да побегнем од себе? То сам и урадио. Ово је огромно одрицање и подвиг, тако да сам ја био јак да побегнем од себе. Од позоришта, од глуме – каже Ненад. Он сматра да ништа није изгубио тиме што је четрнаест година свог живота уложио у свој нови пројекат. У улогу његовог живота.

– Aко би све ово тумачио као губитак и одрицање, онда бих био у проблему. Мене село ужасно вуче и не одваја ме од мог паралелног света у позоришту. Тамо се ништа значајно није десило у последње време и нисам себе лишио за неко претерано позоришно искуство. Aко ми се некада и деси да се замислим над тим да ли сам нешто изгубио, кажем себи: „Реално, ниси ништа пропустио, а овде си изградио себи неки нови свет“ – каже Ненад.

Многи би рекли да се повлачи из света глуме јер је од пољопривреде боља зарада.

– Морам вам рећи да сам већину ових ствари које овде видите платио од своје глуме. Од свих својих серија, филмова, реклама дошао сам до овога овде где сам сад. Часно је рећи да су овде паре и које дугујем, али то је тај ризик који мора да постоји – открива Ненад без лажне скромности. Он нема проблем да засуче рукаве и глумачке награде замени окопавањем и орањем њиве. Јежи се од епитета ВИП, који се додељује неким људима, јер, како тврди, тако нешто код нас не постоји.

– Шуша, фукса, џибер, то су карактеристике. A сељак је диван човек. ВИП сељак етикета би ми сметала, а етикета сељака не. Ми се заносимо да ВИП постоји у Србији, али сам сигуран да тако нечега нема код нас – каже Ненад. Његов покретач је његова породица, супруга и четворо деце.

– Она не воли да је спомињем ни по статусу који ужива у нашој брачној заједници, а камоли име да јој изговорим. Она је у овој причи ја, а ја сам она. То је суштина брачног живота. Да ми није њих, не би било ни овога – каже Ненад и додаје да деца још нису заинтересована за посао на селу.

– Они су тинејџери. И ја сам био такав. Сигуран сам да ће ова крв која у мени врца и сокови којима се ја храним бити пренети на њих – додаје он.

Уз питу коју нам је спремила његова мајка и још једну чашицу ракије открио нам је да би волео да свој производ извози ван граница наше земље и да на имању и у својој производњи запосли што већи број људи из села како би свима било добро.

Извор: Блиц