Прочитај ми чланак

Драган Бјелогрлић: „Монтевидео” је жал за грађанском Србијом

0

dragan-bjelogrlic

Глумац, редитељ и продуцент Драган Бјелогрлић изјавио је пред премијеру филма „Монтевидео, видимо се” да су оба дела филма „нека врста жала за грађанском Србијом, која је нестајала пред нашим очима”.

„Много ми је жао због тога, јер сам током својих 50 година имао прилике да упознам и заволим ту Србију. И често се питам колико сам и ја том нестанку допринео. Улазећи у зреле године питао сам самог себе могу ли да будем бољи, како то да урадим. Трагајући за одговором, отишао сам у тридесете како бих потражио корене те боље Србије”, рекао је он у интервјуу за магазин „Недељник”.

Премијера другог дела филма о учешћу наше репрезентације на првом Светском првенству у фудбалу 1930. у Уругвају заказана је за 15. јануар. Први део, под називом „Монтевидео, Бог те видео” био је велики биксопски хит и затим телевизијска серија пре три године.

Бјелогрлић је изјавио да су нам „данас као нацији понос и инат потребнији него икад”.

Говорећи о улози глумаца у дрштву, нагласио је да је за њега најтужнија слика коју памти била када је видео како се културна елита која је устала против Милошевића претворила у сценографију и статисте Тадићевих наступа.

„Мени је то било поражавајуће. То је тај моменат кад културна елита верује да преко партија и политичког живота може боље да оствари себе, а не кроз оно што ради. Али ја у то не верујем. Верујем да можемо то све да променимо само кроз своју професију. Оно што нама фали јесте да се по разним нивоима друштва добро организујемо”, рекао је Бјелогрлић.

Он је изразио жељу да сними филм и серију о Немањићима, посебно ако су Хрвати снимили серију о својим краљевима.

„Срби су као народ привилеговани да праве историјске филмове и серије. Имам једну реченицу коју сам спремао да изговорим у Хрватској, а не у Србији. Али ‘ајде, рећи ћу је вама. Неко ме је приватно питао шта мислим о серији ‘Хрватски краљеви’. Одговорио сам да је то исто као да ме је питао шта мислим о шведском буреку или турској пици”.

„Али ето, Хрватска има серију о својим краљевима, а Србија нема серију о Немањићима”, рекао је, између осталог, Бјелогрлић и закључио да је Емир Кустурица сигурно најзначајнија појава у нашем филмском свету дуги низ година.

У интервјуу за „Недељник” говорио је и о актуелним и бившим политичарима, али и о редитељу Срђану Драгојевићу који је прихватио посланички мандат СПС-а.

„Некако ми то окружење у парламенту не иде уз њега. Драгојевић је већи од свих њих. Позиција посланика није деградирајућа, али кад се сетим Драгојевића као панкера, као човека који је деведесетих отресито, често и безобразно знао људима да говори у лице, изгледа ми као да су дивљег вепра укротили и ставили у тај скупштински кавез. Више бих волео да то није урадио”, рекао је Бјелогрлић.

(Танјуг)