Прочитај ми чланак

Моника Белучи причала на српском: Книнска крајина поприште филма

0

monika i emir

(Вечерње новости)

Емир Кустурица и Моника Беличи синоћ су први пут обелоданили: ратна прича коју ћемо гледати је универзална, могла се догодити било где на планети, али је поприште сукоба – Книнска Крајина, у блиској прошлости, а за разлику од данашњице, насељена углавном Србима. Заносна Италијанка игра жену – обавештајца од оца Крајишника и мајке Италијанке, њена породица се 1992 доселила у овај крај, а после пада Крајине у борби за голи живот она је принуђена да трага за новим идентитетом и пасошем… То ће покушати да оствари уз помоћ Косте, кога игра Кустурица, али ће се њихов однос претворити у љубавни и завршиће се жртвовањем несрећне жене…

– Део приче је гола истина, део је фикција позната из моје књиге „Сто јада“. Моника и ја ових дана снимамо кадрове за други део триптиха: бег двоје љубавника, прогоне их прошлост и обавештајне службе – рекао је Кустурица.

А Моника је своје прво обраћање знатижељницима у Требињу почела репликом из филма.

– Опрала сам баби косу, нахранила је, а она ме пита, јеси ли ти јела? – рекла је славна глумица на српском језику, изазвавши буру аплауза, измамивши осмехе Требињаца – Могу ја на спрпском још да вам причам! Али у филму, ја као дете из мешовитог брака, као досељеник у Крајину пред почетак рата, треба да говорим помало немушто. Српски је леп и тежак за учење, али сам и даље веома мотивисана и срећна јер је Емир мене одабрао за ову улогу. Годину дана говоримо о филму, основа је остала иста, а Емир је у међувремену промених све остало, непредвидив је, то је начин рада који ми одговара.

А Емир Кустурица има своје дилеме. Последњи филм је снимио пре пет година, питали смо га, шта очекује сада, на пола пута у новом подухвату?

– Тешко је снимити лош филм, а камоли добар. Посебно у времену нових технологија, када дигитална слика убија сваку илузију. Питање је само до које мере човек може да изрази своју илузију. Камера ствара слику света, посредну, далеко од „директног преноса“. Када сам правио прве филмове требало је знање, данас можеш цео дан да се смејеш геговима на интернету, и то ти је, најчешће, доста. Даље, ово је жанр филм, различит од свих мојих досадашњих, рећ је о историјско – авантуристичкој драми. А Монику сам одабрао јер је она жена у правом смислу, у какву се заљубљујете на први поглед.

Снимаће Кустуричина екипа још месец и по дана у Зеленгори, Требињу, Мокрој Гори, Каменој Гори код Пријепоља…

– Насиље је највећа одлика сценарија који су писали Емир и Дуња Кустурица. У насиљу, трагамо за љубављу и лепотом. То се мора радити са страшћу – додаје Моника.

Поред Монике Белучи и Емира Кустурице, у филму играју Слобода Мићаловић, један од глумаца натуршчика из филма „Црна мачка, бели мачор“ из Скопља, једна глумица из Битоља, остале улоге тумаче људи пронађени на улицама, пијацама…

– Као нешколовани глумац и ја сам део те „уличне“ екипе – завршава Кустурица.