Прочитај ми чланак

МНОГИМА ОМИЉЕНА Како је настала песма Д-мол… (ВИДЕО)

0

Међу великим бројем ванвременских хитова Ђорђа Балашевића налази се и песма "Д-мол", а легендарни кантаутор једном приликом је испричао шта за њега значи тај израз.

Балашевић, који је преминуо јуче у 67. години , иза себе је оставио десетине прелепих композиција, а романтичне душе посебно воле „Д-мол“ из 1989. године.

„Одлуташ понекад и сањам сам, признајем не иде али покушавам и увек дође Д-мол“, певао је чежњиво Ђоле, а у једном интервјуу је објаснио шта му је послужило као инспирација за ову песму.

– Ја сам прикривени депресивац. Једном сам рекао „данас сам руски наштиман“, израз који се данас ретко користи, а описује тужно и чежњиво расположење, „данас сам у неком молу, али не у г, већ у тамноплавом д-молу“. То се дешава у неким тренуцима чежње за неком особом која у том тренутку уопште не мора да буде далеко – објаснио је музичар и додао:

– Мојој жени Ољи рекао сам: „Не морам да одем у Аустралију па да оданде чезнем за тобом. То може да се деси и када си ти на пијаци, а некад се дешава док само спаваш“. Дакле, „Д-мол“ је песма о чежњи и иако се та реч нигде не помиње у песми, на концертима се одмах јаве сви чежњиви у публици – испричао је Ђорђе.