Прочитај ми чланак

МИХАЛКОВ почасни Београђанин (Видео)

0

mihalkov12

Прослављени филмски редитељ Никита Михалков и књижевник Петер Хандке биће проглашени за почасне грађане Београда.

Н12 фебруара на састанку Градског већа Београда усвојен је предлог Кинотеке о проглашењу  познатог руског редитеља Никите Михалкова почасним грађанином града Београда.

Ова иницијатива показало непроцењив допринос руског редитеља Михалкова  савременој кинематографији и његовој личној посвећености српској престоници.

Коначна одлука ће донети одборници Скупштине града на следећем заседању.

– Србију осећам и волим. Паралеле које нас кроз историју вежу су очигледне и важне, део смо словенског света и вечита смо сметња несловенском свету – рекао је недавно гостујући на Кустендорфу, прослављени руски редитељ Михалков.

Протокол

Према протоколу, особи коме се додељује звање почасни грађанин, уручује се повеља са грбом Београда, а церемонија се организује на свечаној седници Скупштине града, у време обележавања и прослављања Дана Београда.

Аутор култних филмова „Варљиво сунце“, „Сибирски берберин“, „Урга“ чест је и драг гост у Србији. Наклоност према нашој земљи не крије, па је тако неколико пута у разговорима с новинарима из целог света говорио о „српској неправди“.

Пре две године, накратко је прекинуо снимање филма „Сунчаница“ како би дошао на Палићки фестивал и примио признање „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији.

На Мећавнику редовно посећује свог брата по оружју“ Емира Кустурицу, током трајања филмског фестивала Кустендорф, а своју љубав према Србији доказао је и прошле јесени, када је у Београду уприличио светску премијеру последњег филма „Сунчаница“.

Своје последње остварење донео је прошлог месеца и на фестивал на Мокрој Гори.

(ruskiekspres.rs)