Прочитај ми чланак

ИЗЛОЖБА „Тито у Африци – слике солидарности“ од данас у Музеју Југославије

0

Изложба "Тито у Африци – слике солидарности" биће отворена у Музеју Југославије 27. јуна (19), а настала је као резултат сарадње истраживача у оквиру пројекта "Социалисм Гоес Глобал" Универзитета у Ексетеру и Музеја Југославије.

Изложба се превасходно ослања на фонд Музеја Југославије, у којем се налазе фотографије и негативи настали током рада Кабинета председника Републике у периоду 1947–1980. Остали експонати су из приватних колекција породица Душана Лалевића и Мирка Ловрића, као и из Музеја афричке уметности – збирке Веде и др Здравка Печара, Архива Југославије и Филмских новости.

На изложби се може видети 130 фотографија из фото-архива Музеја Југославије, снимљених шездесетих и седамдесетих година прошлог века, током путовања Јосипа Броза Тита и његове супруге Јованке Броз у афричке земље. Фотографије бележе сусрете са значајним историјским личностима, на изложби су представљени и филмски записи, поклони које су Тито и Јованка Броз примили и који се данас чувају у музејском фонду, изводи из писања афричке штампе о овим посетама…

Аутори пројекта и текстова у истоименој књизи која прати изложбу су: Радина Вучетић, историчарка (Филозофски факултет Универзитета у Београду), Ана Сладојевић, независна кустоскиња и теоретичарка уметности, Пол Бетс, историчар (Универзитет у Оксфорду) и Радован Цукић, кустос историчар (Музеј Југославије).

Кустоскиње изложбе која ће бити отворена до 3. септембра су Ана Сладојевић и Мирјана Славковић, кустоскиња Музеја Југославије.