Прочитај ми чланак

ФИЛМ ПОДЕЛИО ЈАВНОСТ: Манифест против Русије, зло или ремек-дело (Видео)

0

Andrej Zvjagincev (Beta AP)7

Суморна друштвена драма „Левијатан“ руског режисера Андреја Звјагинцева номинована је за Оскара за најбољи страни филм, али је у Русији изазвала жестоку дебату и оптужбе појединаца да нарушава имиџ Русије.

Руски филм „Левијатан“ биће Због великог интересовања публике „Левијатан“ ће током викенда бити на репертоару у Арт биоскопу на Коларцу у Београду. Специјалне пројекције биће у Коларчевој задужбини 17. и 18. јануара од 16 сати. Улазнице се купују на благајни пола сата пре пројекције. Цена је 250 динара.

Филм “Левијатан”, који је прошле године на Фестивалу европског филма Палић 2014. добио Златни торањ за најбољи филм, у Русији ће бити приказан тек идућег месеца али то није спречило салве критика подсетивши многе на совјетску шалу на рачун кампање против „Доктора Живага“ Бориса Пастернака – „Нисам га читао али га осудујем“, пише АФП.

„Они који су видели филм и они који нису већ су се усплели у жустру расправу“, пише сајт Газета.ру. „Вероватно због тога што немају супротстављена мишљења о филму, већ о земљи.“

Остварење награђено Златним глобусом и наградом за најбољи сценарио у Кану, јесте суморни портрет борбе једног човека против неограничене моћи руске државе. „Левијатан“ је прича о аутомеханичару у једном малом месту на северу земље који се бори против планова корумпираног градоначелника да му узме имање.

Министар културе Русије Владимир Мединск је у интервјуу листу Известиа, објављеном на дан када су саопштене номинације за Оскара, напао и режисера и његову визију.

Филмом преовладава расположење „егзистенцијалне беспомоћности“ и не постоји ниједан „позивитни херој“, рекао је он. Истовремено, наставио је министар, ликови нису „прави Руси“ без обзира на то колико водке попију на филму.

Министар је оптужио режисера да цинично експлоатише антируске снаге како би добио награде по фестивалима.

„Кога он то воли? Златне статуе и црвене тепихе, то је бар очигледно“, рекао је Медински и додао да је филм „у својој трци ка међународном успеху, невероватно опуртунистички“.

„Левијатан“ је делимично финансиран државним новцем а због закона који је донео Медински, филм у Русији може да се прикаже само са цензурисаним псовкама и у биоскопе стиже 5. фебруара.

Звјагинцев се са оптужбама да није довољни патриота бори још од свог филма „Повратак“ из 2003. и великог успеха на Западу због чега му многи у Русији замерају, подсећа француска агенција.

Levijatan25

Руска државна агенција Тас навела је да је филм пун „типичних клишеа који режисери успешно продају Западу“. Агенција наводи да филм потврђује најгоре страхове Западњака о Русији и да тако могу да се погледају и кажу: „Погледај како је тамо лоше, то и они сами признају.“

Представник руске православне цркве подржао је Мединског.

„Очигледно је да је филм снимљен за западну публику, односно за западну елиту јер константно понавља популарне митове о Русији“, рекао је Всеволод Чаплин, али је признао да није погледао филм.

Неки православни фундаменталисти, пише АФП, позвали су чак на забрану филма у коме су и неки свештеници умешани у корупцију.

„Левијатан“ је зло, а у филму нема места злу, рекао је листу Кирил Фролов, председавајући Асоцијације православних експерата. Аналитичар Сергеј Марков твитовао је да је филм „филмски манифест против Путина“.

Многи критичари и уметници међутим хвале филм и кажу да су оптужбе и напади на филм неосновани.

„Нема сврхе расправљати се са наивним, непрофесионалним теоријама да је Звјагинцев натопио своје ликове водком и да критикује власти како би ишао на западњачке фестивале“, написао је Стас Тиркин, критичар листа Комсомолскаја Правда и „Левијатан“ назвао филмом „о садашњем тренутку“.

„Уметници не постоје како би лепо приказивали руске брезе, шумарке и језера. То је апсурдно“, навео је популарни позоришни режисер Константин Богомолов у изјави за новинску агенцију Ура.ру. „Задатак руског уметника је да створи велико дело.“

Фестивал у Палићу доделио је Златни торањ филму рађеном према сценарију Олега Његина за „снагу којом осликава друштво које је изгубило своје вредности, морал и духовну снагу“.

(Танјуг)