Прочитај ми чланак

Филм о Тесли снимаће се у Србији

0

Снимање високобуџетног филма „Тесла, владар света“ у фази је претпродукције. Представници угледног холивудског студија „Универзал“ недавно су били у тајној посети Београду и Србији, у потрази за локацијама на којима ће се снимати филм о нашем генијалном проналазачу. Како сазнајемо, првобитна идеја је била да се филм снима у Великој Британији, али су се челни људи „Универзала“ одушевили Србијом и решили да „кулисе“ граде овде.

– Током неколико дана обишли смо на десетине локације у Београду и широм Србије, посетили смо и филмске студије, а представници „Универзала“ су отишли задовољни и пристали да „Теслу“ снимамо овде – каже за „Новости“ Владимир Рајчић, сценариста и сувласник „В.П.Р продукције“, која великим делом стоји иза будућег холивудског хита.

Сценаријом је обухваћен цео Теслин живот, са нагласком на стваралачки најплодније године. Филм је добио подршку америчке и српске владе, а уз финансијску и маркетиншку потпору „Универзала“, животна прича великог научника биће екранизована у маниру блокбастера, у 3Д продукцији. Филм ће бити снимљен на енглеском језику, а главне улоге резервисане су за холивудске глумце. Кристијан Бејл је и даље најозбиљнији кандидат за улогу Тесле, међутим, рокови снимања су промењени, па продуценти покушавају да се ускладе са новим обавезама славног глумца.

Међу светским именима која би већ од фебруара могла да „шетају Београдом“ издвајају се Николас Кејџ, Лолита Давидович и Харисон Форд.

– Највећи део буџета је већ обезбеђен, остало је да осигурамо и један мали део. Од коначног збира зависи и ангажман осталих холивудских имена, од редитеља, до глумаца који ће овековечити Теслине савременике, попут Томаса Едисона, Џеј Пи Моргана – објашњава Рајчић.

У Србији ће се ускоро градити кулисе Њујорка и неких других градова важних у биографији Николе Тесле, а у нашој земљи биће организован кастинг за споредне улоге. Остатак филма биће сниман у Чикагу. За међународну дистрибуцију, маркетинг и пи-ар биће задужен студио „Универзал“, а како је недавно писао познати магазин „Холивуд рипортер“, то овај филм чини „сигурним пиком“ за угледне награде.

 

(Вечерње Новости)