Прочитај ми чланак

Емир Кустурица: Запад хоће да нам је једини Бог новац

0

kusturica(Руска газета, seecult.org, Б92, Бранко Ракочевић)
Новац је главни Бог коме се клањају, ради кога се врше милиони преступа, и малих, и кривичних, и државних”, изјавио је редитељ Емир Кустурица у недавном заговору за “Руску газету”.

Док пише роман инспирисан Достојевским, Кустурица је почео и припреме за нови филм “Љубав и рат”, у којем ће играти Моника Белучи, а и он ће имати једну од главних улога, преноси портал СЕЕцулт.

Нови филм, у којем ће играти монаха, Кустурица планира да прикаже 2014. на Филмском фестивалу у Кану, на којем је два пута освојио Златну палму.

У интервјуу “Руској газети” у Сочију, где је наступио с бендом “Но Смокинг Орцкестар”, Кустурица се, уз старе ставове о распаду Југославије, улози великих сила и Ватикана у њеном разбијању, НАТО бомбардовање и допринос Русије окончању кризе, осврнуо и на актуелну финансијску кризу, будућност Европе, перспективе социјализма у свету…

“Мислим да се цела Европа сада налази у дубокој системској кризи. Војно-индустријски комплекс не ради пуним капацитетом, његови производи нису тражени и немају коме да се продају. Свет се мења.

У први план излази, на пример, Кина. Индија јој дише за вратом. Русија постаје богатија и на њу такође треба рачунати. Ви мислите да се Западу то свиђа? Ето, недавна ситуација на Кипру сасвим добро илуструје моје речи.Тамо су властити, европски проблеми, решавани на рачун Русије”, рекао је Кустурица.

Поводом недавне сахране венецуеланског председника Уга Чавеза, он је рекао да су милиони људи са сузама у очима пролазили поред његовог одра, док други милиони, они богатији, иако га нису анатемисали, нису многи ни туговали.

Према његовим речима, крајности између богатих и сиромашних посебно су заоштрене у Латинској Америци и то ће “довести или до фашизма или до радикалног комунизма”, мада се у појединим земљама, на пример у Аргентини и Бразилу, испољавају и социјалистички односи у друштву, али без, како је рекао, фанатизма.

“И мени се чини да ће то бити веома могући тренд у будућности за све остале земље на континенту”, рекао је Кустурица, оцењујући да “новац влада светом, не морал, не здрави смисао, не љубав”.

“Цинични рачун. И сад се то испољава на изразито оштар начин. То је огромна трагедија. Новац је главни Бог коме се клањају, ради кога се врше милиони преступа, и малих, и кривичних, и државних”, рекао је Кустурица.

Кустурица је поновио и ставове о Холивуду, који је за њега постојао до 60-их, након чега се претворио у “фабрику за производњу видео-игрица”.

Кустурица је, иначе, најавио недавно и да ће снимати филм о трговини људским органима на Косову. Такође, припрема оперу „На Дрини ћурпија“ у Андрићграду у Вишеграду, чије би пробе требало да почну следеће године.