Прочитај ми чланак

ДА ДРЖАВА ПОШТУЈЕ СВОЈЕ ЗАКОНЕ: Нова акција Српског удружења „Ћирилица“ Београд

0

rfzo_660x330Српско удружење грађана – „Ћирилица“ Београд  –  познато по свом просветитељском раду на добробит српског народа и активностима које имају за циљ очување и враћање положаја ћирилице сагласно Уставу и законским решењима, кроз сталну демократску и упорну борба за очување и службену и јавну употребу ћирилице српског језика, као јединог српског писма, покренуло је нову друштвану акцију са циљем да се укаже да пре свега државне организације морају да поштују законе, које донела сама српаска држава, и којем се тачно прецизира употреба ћирилице као службеног писма.

Пошто, нажалост, Републички фонд здраственог осигурања не поштује законе српске државе, па уместо ћирилице у свом раду користи латиницу, Српско удружење Ћирилица – Београд је позвала српску јавност да се придружи њиховој акцији која има за циљ да кроз писама упозорења, упученим на електронску адресу РФЗО, опомене ову државну установу да у своме раду мора да поштује закон којим се прецизира употребу службеног писма.

У том циљу ово удружење је издало селедећи апел сршској јавности којег преносимо у целости:

Поштовани пријатељи Српског удружења „Ћирилица“ Београд,

Након неколико успешних акција поново вас позивамо да заједно упутимо писмо упозорења, али овог пута РФЗО-у, јер је као институција за здравство, у власништву државе, а као таква је у обавези да користи ћирилицу. 

То није ствар ничије добре воље, нити ствар избора. Дакле, ово је само наизглед молба, а у ствари је љубазно упозорење да ће Удружење „Ћирилица“ из Београда предузети све правне механизме, укључујући и судске тужбе да заштити Устав Србије и наше исконско право на ћирилицу.

Помозите нам да се почастимо својим писмом у  једној од најистакнутијих републичких институција. Са акцијом упознајте и ваше пријатеље.

Потписан допис и смернице који се налази у прилогу треба свако од нас појединачно да проследи на следећu адресу њихове ел. поште и то у уторак  13. октобра текуће године да би били синхронизовани.

 [email protected]

за директорку др. Верицу Лазић

Извор: Српско удружење грађана – „Ћирилица“ Београд; СРБИН.ИНФО