Прочитај ми чланак

Цеца Бојковић: Народ не жели поделе, Вучић нас упорно дели

0

Србија је бринула о свом нараштају, школовала га у Пешти, Бечу, Минхену, Паризу, и онда су се ти млади образовани људи враћали у земљу. Данас млади одлазе без повратка јер овде страначке књижице замењују знање и пословни морал, каже глумица Светлана Цеца Бојковић

Велика српска глумица Светлана Цеца Бојковић у интервјуу за нови број недељника НИН отворено је говорила о стању у српском друштву, разликама између Србије и Финске где је са супругом неко време живела, осврнула се на време када је пре четврт деценије због Александра Берчека напустила Народно позориште, врло прецизно вивисецирала домаћу политичку сцену и њеног главног актера Александра Вучића…

YouTube

– Уверена сам да народ нити жели нити иницира поделе. Драгоцен је ауторски текст председника САНУ др Владимира Костића у НИН-у, који управо говори колика је опасност од поделе нашег народа која се форсира. То је озбиљна претња Србији. А владајућа странка, колико год то порицала, на томе упорно ради. Она заправо стално дели народ на “њих” и “нас”. Да ли смо “ми”, такозвани круг двојке, шачица интелектуалаца, та лажна елита, како нас зову, у моћи да делимо народ? Наравно да нисмо, нити то пропагирамо, нити је то икада било, на пример, у мојој свести. Има нешто друго због чега се власт јежи на сваког самосвесног и мислећег човека. Када им кажете јавно да форсирањем шунда и јефтине забаве заправо заглупљују народ и срозавају његов укус, они одмах искривљују сваки смисао те примедбе, мењају тезу и кажу како »ми« у ствари презиремо народ који то гледа. Схватате ли ви каква је то манипулација?

За власт постоји само онај народ који верује у њихову понуду јефтиних забава, којима се скреће пажња са озбиљних тема и проблема нашег друштва. Власт је то организовано обезбедила великом блокадом медија. Па тако грађани и немају могућност избора. А ко се не слаже са њиховом понудом, тај је против државе и народа. Не, тај није против народа, већ против начина владања који подразумева непрекидно манипулисање – рекла је за НИН глумица.

На констатацију новинара да председник Србије Александар Вучић често посеже за поделама, Светлана Бојковић истиче да је улога лидера СНС у таквим активностима пресудна.

– Он је први и почео са тим. Сећам се наслова његовог ауторског текста “Елита и плебс” од пре годину и нешто дана. Пођите од наслова текста којим се председник обраћа свом народу?! Он се ту обрачунава са квази елитом, како је назива. И то спрдање са елитом односи се искључиво на његове политичке неистомишљенике. А сви други су плебс. Поштени народ, у који убраја и себе, с једне стране, а са друге су страначке вође и политички противници који су искључиво лопови и незналице као представници те квази елите. Питам се да ли су присталице и бирачи тих политичких опонената, по председниковом мишљењу, исто тако олош каквим је он осликао и прозвао њихове страначке лидере? Шта је са оним грађанима који се политички не изјашњавају? Да ли су они добри или лоши грађани ове земље, јесу ли плебс или квази елита по председниковим критеријумима? Политичка гарнитура на власти у Србији врло перфидно форсира раскол подмећући интелектуалцима да они то чине. Они у ствари не поштују људе који имају интегритет и знање. Тако није било у Србији у последња два века. Србија је бринула о свом нараштају, школовала га у Пешти, Бечу, Минхену, Паризу, и онда су се ти млади образовани људи враћали у земљу. Данас млади одлазе без повратка јер овде страначке књижице замењују знање и пословни морал – истакла је Светлана Бојковић.