Прочитај ми чланак

3 МОГУЋА РАСПЛЕТА У ФИНАЛУ „СЕНКИ“: Шта све може да се деси на крају…

0

На крају девете епизоде се чини да је Тане наложио и да надгледа ковање копије Лонгиновог копља. Од тога коме ће дати оригинал, и да ли Маја искрено или неискрено приступа Друштву Туле, зависи све остало Сенке над Балканом Инсерт из серије "Сенке над Балканом".

Емитована је реприза 9. епизоде серије „Сенке над Балканом“, и сада нас чека последња у првој сезони у којој ћемо видети расплет свих тих силних и сложених збивања која су нас заокупљала последњих месеци. Пустоловине инспектора Андре Танасијевића и Станка Плетикосића, Мустафе Голубића, Друштва Туле, Маје Давидовић, Калуђера, Кројача, руских козака, генерала Живковића, и других, коначно ће кулминирати на малим екранима.

Надамо се, у великом стилу. Додуше, све што смо до сада видели иде у прилог томе да нас 10. епизода неће разочарати, али хајде да не трчимо пред руду. Или, да ипак само мало потрчимо и да се позабавимо питањем о могућим правцима расплета који само што није.

Шта знамо да мора да се деси? Алимпије Мирић (скоројевић којег изврсно тумачи Гордан Кичић) би требало да „приведе“ македонску терористкињу Јовану (игра је македонска глумица Јана Стојановска), она би требало да се скине, али да ли ће му поћи за руком да са њом води љубав или не, нисмо сигурни. Из трејлера за последњу епизоду, приложеног испод, по свему судећи, не.

Сигурни смо, међутим, да Хаџи-Дамјан Арсов неће дићи руке од своје револуције и намере да изврши атентат на краља Александра. То је у директној вези са Мирићем и Јованом у кревету. Вероватно му неће прићи ни близу, а из трејлера знамо и да ће доћи до обрачуна између козака и „Македоса“ у Калуђеровој „тврђави самоће“, односно оном бившем манастиру из којег води операције.

Из истог трејлера смо сазнали и да је Маја Давидовић пољубила Габријела Махта у аутомобилу, наочиглед Танета који је све то гледао из прикрајка. Искрено или не? Сазнали смо такође и да ће Кројача Македоси да држе на коленима и са упереном пушком у леђа. Изгледа да ће и Мустафа Голубић кренути стазом освете због убиства своје вољене љубавнице, супруге др Авакумовића, да ће изгледа мобилисати сву тајну силу Совјетског Савеза због личне пизме.

Углавном, дати су нам делићи, таман толико да нас заинтересује и заголица а да нам ништа не открије. Због тога, хајде да видимо који су могући правци расплета главног дела радње, јер бавити се свим сегментима њеним, због сложености — немогуће је.


ПРВИ СЦЕНАРИО

На крају девете епизоде видели смо (или барем тако делује) да је инспектор Тане наложио и да надгледа ковање копије Лонгиновог копља, „копља судбине“ којим је римски легионар Лонгин пробуразио ребра распетог Исуса Христа да би проверио да ли је мртав, мада у серији кажу да му је тако прекратио муке; углавном, Нови завет каже да је Христ већ био мртав, а из тако настале ране је потекла крв и вода.

Дакле, Тане ће сада имати на располагању два копља, право и лажно. Од тога коме ће дати које, зависи све остало. Рецимо да оригинал да свом старом пријатељу и саборцу, „најопаснијем човеку на Балкану“, некада младобосанцу и црнорукцу а сада мајору и будућем генералу НКВД-а, Мустафи Голубићу. То је нешто чему се искрено и надамо, јер нико не жели да види да Тане покуша да превари Мустафу, којег тако изванредно тумачи хрватски глумац Горан Богдан, родом баш из Херцеговине.

У том случају, копија иде Маји Давидовић која треба да је проследи Друштву Туле. Међутим, Маја Давидовић у овом сценарију не зна да је у њеним шакама лажњак, што може имати тешке последице по њену безбедност. Такође, Маја у овом сценарију, због успомене на свој покојног оца, здушно приступа овом тајном удружењу из чијег је шињела десетак година пре збивања у „Сенкама“ настала Националсоцијалистичка немачка радничка партија.


ДРУГИ СЦЕНАРИО

Постоји могућност да је Маја Давидовић Друштву Туле приступила заверенички, у дослуху са Танетом, да би изнутра уништила ту зликовачку организацију која по нашем лепом Београду одсеца главе недужним људима. У том случају, она зна да је у њеним рукама копија Лонгиновог копља, и свесна је опасности.

Што се тиче поменутих тешких последица по њену безбедност, с тим је можда у вези она изјава др Авакумовића коју смо чули у трејлеру, „значи, и њој ће да лети глава“. Отуда, такође, можда и онај пољубац са Махтом: не додворава ли се и не покушава ли да се умили Маја тиме врхушки Туле? Није ли то доказ да она зна право порекло конкретног предмета који је предала тулистима?

Знају Бјелогрлић, Марија Бергам, аутори серије, и остали глумци, а можда чак ни сви међу њима нису до краја упознати са расплетом. Углавном, ово је сценарио којем се сви надају: да Голубић добије оригинал, да Маја не постане издајница и да на крају заврши у правом љубавној вези са инспектором Танасијевићем. Наравно, што је баби мило то јој се и снило. „Сенке“ до сада нису оставиле утисак да ће имати „хаппy енд“.


И први и други сценарио воде ка коначном обрачуну између тулиста, и оних који се буду борили раме уз раме са Танетом; на основу догађаја из девете епизоде претпоставка је да су то Мустафа и југословенски комунисти (у прилог томе иде и разговор између њих двојице који смо чули у трејлеру), као и Кројачеви пајташи који су променили страну због оне слике Мирића са мртвим Танкосићем, слике о којој смо већ писали, и што вам предлажемо да прочитате ако нисте.

ТРЕЋИ СЦЕНАРИО

Ово је расплет који нам се лично не допада, али једнако је вероватан као и сви остали. Наиме, господин Андра Танасијевић би могао оригинал Копља судбине предати Друштву Туле, а Голубић-Мустафи тек пуку копију. Логика иза таквог тока збивања нам измиче, али, као што рекосмо, „Сенке“ нас непрестано изненађују својом непредвидљивом радњом.

Ако Мустафа извали да је добио лажњак, он и његови се окрећу против Танета. Нејасно је ко ће се онда са Танетом борити против тулиста. Козаци, који у трејлеру нападају седиште Калуђерово, и који се туку с Македонцима? Ако не извали, онда ће у Москву бити послат лажњак и Тане ће имати свог савезника у борби против сила зла. Додуше, нас ће разочарати, али шта сад да се ради.


Постоји, ипак, још једна интересантна могућност, коју не треба одбацити. Ако копија копља буде на голо око толико добра, могло би се десити да дође до забуне и да Тане и сам дође у ситуацију да више не зна које је право а које је лажно. То онда отвара читав спектар нових могућности и различитих варијација појединих елемената ова три наведена основна сценарија.

Можда Маја неискрено приступа Тули са циљем да их превари, али грешком им даје право копље? То онда у пракси доводи до фузије другог и трећег сценарија. Можда Маја искрено приступа Тули, али им Танетовом грешком даје лажно копље? Тиме би дошло до фузије прва два сценарија. Ако буде искрено ушла у ту организацију, а Танетовом грешком им преда право копље, онда се спајају први и трећи сценарио.

Коначно, шта ће се десити са Алимпијем Мирићем? Хоће ли му главе доћи Македоси или Кројач? Или му главе неће доћи нико? Такви ликови знају да се измигоље, зато и јесу ту где су, и то не треба заборавити. Где је ту генерал Живковић? И колико далеко ће успети да оду ВМРО-овци? Поред тога, шта ако смо превидели могућност да Тане оригинал задржи за себе, а да само копију да Мустафи или Маји? Ништа није немогуће!

Али све што смо навели има исти крај: Тане и Станко односе победу над овим силама зла, над тим сенкама које су се надвиле над наше лепо полуострво. Али, шта ако грешимо? Шта ако победе баш те силе зла? То што знамо да ће бити снимљене још две сезоне „Сенки“, да ће барем Тане остати у животу, не говори нам ништа о исходу тренутних збивања. Ускоро ћемо сазнати.