Прочитај ми чланак

Здравима витамини, а ковид болесници сами плаћају лекове

0

Да је председник Србије заиста желео да буде хуман вероватно би се новац из буџета уместо што је утрошен на витамине за циљану групу бирача, праведније распоредио и уместо свим пензионерима, односно 1,7 милиона људи, помоћ би се доставила онима са најнижим примањима.

Међу пензионерима, 950.000 њих има мање од 25.000 месечно и витамини за које је држава дала око 10 милиона евра, том делу популације расподелили би се за 5,6 милиона. Уколико је то заиста потребно. Преостали део од око 4,4 милиона евра могао је да се усмери бар ка грађанима који се налазе у постковид опоравку и којима су суплементи уз осталу терапију неопходни, а не покрива их здравствени фонд.

Подсетимо, од инфекције ковидом 19 у Србији је према званичним подацима укупно до сада оболело више од 620.000 људи. Неки од њих лечили су се у болницама где су имали комплетну терапију, али су по изласку морали да се изборе са додатним трошковима, истим оним које су „лакши“ случајеви савладавали од почетка болести.

Наиме, уколико нису хоспитализовани, грађани велики део неопходних медикамената и помоћних средстава морају да набаве о свом трошку, јер та врста препарата није на листи бесплатних лекова. Опоравак у просеку траје до два месеца, мада бар десет одсто људи има озбиљније постковид симптоме који захтевају чак и болничко лечење.

Они који су у групи „лакших“ случајева, осим тегоба са којима морају да се изборе, суочавају се и са дилемом како да од скромних примања обезбеде неопходна средства и плате прегледе до којих због тешке ситуације, не могу да дођу на ред у државним установама.

Њима су током двомесечног постковид лечења, уз лекове које покрива здравствени фонд, неопходне по две туре Ц и Д3 витамина, цинк, пробиотик и аспирин, најчешће кардиопирин, затим су на почетку и крају потребне анализе крви укључујући и Д-димер, којим се утврђује да ли постоје угрушци.

Уз суплементе чија је малопродајна цена за двомесечне потребе око 6.000 динара, у трошкове треба укључити и рачуне за те анализе, јер већина пацијената мора да их уради у приватним лабораторијама, пошто су државне преоптерећене.

Издатак се тиме увећава још за 2.000 до 3.000 динара. Уколико је више чланова домаћинства под терапијом, а обично је тако, за оне испод просека примања трошкови су несавладиви, а могу се и увећати уколико неко од укућана има и специфичне болести.

Посматрано из њиховог угла, подела витамина свим пензионерима, здравим и болесним, са ниским и високим примањима – неправдена је посебно зато што се плаћа новцем свих грађана.

Др Славица Плавшић, пулмолошкиња, потврђује да би уместо непотребне поделе свима линеарно, било много хуманије покрити трошкове лечења ковид инфекције, посебно у постковид фази.

– Као и много тога у нашој држави и ово се урадило хаотично и без одређивања приоритета. Не знам уопште како се дошло до тога да се дели и коме треба и коме не треба, многи ће их у знак протеста вратити, доживљавају то као понижење. То је огроман новац који је могао да се потроши другачије, посебно када се зна да је лечење пацијената у постковид фази јако, јако скупо. Чак и они који имају лакше форме, заиста треба да користе те суплементе, али морају и антибиотике, који не иду на рецепт, затим је потребан наставак терапије пронизоном, а највећа ставка је антикоагулантна терапија која је јако скупа, иде и до 8.000 динара, а не покрива се на терет здравственог фонда – каже Плавшић.

Она наглашава да је новац утрошен на поделу витамина пензионерима, могао да се усмери на државне лабораторије, на пример, којима недостају реагенси за Д-димер анализе па пацијенти морају да потраже приватне. Могло је, каже и да се за тај новац покрију трошкови приватних и државних лабораторија па да пацијенти све те анализе добију на једном месту и о трошку државе.

– То је само један од приоритета, има их много у овој ситуацији али је држава морала да има на уму да људи често немају довољно новца да плате анализу Д-димера, на пример, за два члана породице. Онда пију аспирине или друго напамет. То је могло бар да се реши уместо оне три кутијице витамина које сви доживаљавамо као понижење – каже Плавшић.

Потреба системска решења

Пулмолошкиња, професорка Драгана Јовановић, каже да је већ предлагала како треба пратити постковид пацијенте, али да је здравствени систем толико оптерећен да лекари заиста не могу ни да стигну све да обаве. „И нековид пацијенти јако пуно трпе тако да ми се чини да уместо акција попут ове са поделом витамина, боља би била нека једноставна, системска решења која би имала јасан учинак на здравље људи“ – каже Јовановић.

Реклама

Гостујући на ТВ Пинк, Александар Вучић је негодовао због тога што су га медији прозвали јер је објављујући вест да ће пензионерима поделити витамине приказао паковања производа Гудвил фарме, добављача у тој набавци, иначе мађарске фармацеутске куће чији је заступник у Србији пријатељ председника.

Вучић је тврдио како је Министарство здравља наручило потребне количине и од других, домаћих произвођача али њих није позвало Министарство, већ Гудвил фарма која је основала конзорцијум у који су се придружили Пар Пак, Фарманова, Есенса, ГМЗ Евраматин, Протон систем, Галеника, Славиамед и В&Б, како би могла да обезбеди потребне количине. Објављујући пензионерима срећну вест, председник је ипак махао кутијом коју је произвео његов пријатељ.