Прочитај ми чланак

За храну– два евра дневно

0

Живот просечне породице у Србији, која месечно на располагању има око 60.000 динара граничи се са сиромаштвом. Више од половине новца потроши се на храну и рачуне, а све преко тога сматра се луксузом. За већину одлазак у позориште, изласци, куповина гардеробе, обуће и путовања постали су незамисливи.  

– То није нормалан живот, потрошачи једва састављају крај с крајем, њихов стандард је и даље изузетно низак. Потрошачка корпа може да подмири неке основне потребе када су у питању основне животне намирнице – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Он каже да се ми данас нажалост бавимо темом која се односи на пуко преживљавање, а не на квалитет живота и шта нам је све потребно да би се човек остварио као друштвено и социјално биће које има потребу и за другим садржајима осим одласка у супермаркет по храну.

Аграрни аналитичар Војислав Станковић анализирао је структуру потрошње хране у Србији, у периоду од 2008. до 2015. године и ове податке уступио „Политици”. Ево шта показује домаћа статистика укрштена са подацима „Еуростата” – Агенција за статистику ЕУ.   

Просечна породица у Србији више од трећине месечног буџета троши на храну и безалкохолна пића ( 35,5 одсто). Ово је огроман издатак у поређењу са домаћинствима у земљама ЕУ која на намирнице у просеку издвајају свега 19,4 одсто…

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Politika.rs