Прочитај ми чланак

ЗАНИМЉИВО: Вучићев мерцедес се не производи и нико га не купује

0

vucic-ikarbus-mercedes

Пошто је залепио знак на прототип, Вучић је затворио маркетиншко поглавље „Српски мерцедес“ – а истина је да се овај аутобус још увек не производи, нити је ико послао конкретну пословну понуду да га купи.

Директор Икарбуса каже да је за коришћење аутобуса који је та компанија направила у сарадњи с Мерцедесом, у Београду неопходна измена градског правилника. Генерални директор Икарбуса Александар Вићентић изјавио је Танјугу да то предузеће преговара са бројним превозницима заинтересованим за куповину новог аутобуса ИК112 ле, који је направљен у сарадњи са немачким Мерцедесом.

Он је изразио очекивање да ће, након формирања нове градске власти, бити промењен правилник – по којем аутобуси са таквим шасијама не могу да се користе, јер висина пода аутобуса мора да буде целом дужином иста. Вићентић је нагласио да је Београд, колико је њему познато, једини европски град који има такав пропис.

Икарбус ће почети да производи нове аутобусе када буду склопљени уговори.

„Постоји велико интересовање, то је заиста сјајан аутобус са фантастичном ценом“, истакао је Вићентић.

Он је рекао и да превозник Транс-југ из Београда није одустао од куповине прва четири аутобуса већ да је проблем у томе што то предузеће има финансијске проблеме.

Град Београд и куповина Мерцедеса

Осим финансијских проблема које та компанија има, препрека за потписивање уговора је управо Уредба града, по којој аутобуси са оваквим шасијама не задовољавају дефинисани критеријум, јер висина пода аутобуса мора да је целом дужином иста, изјавио је за “Привредни преглед“ Зоран Танасић, члан извршног одбора лизинг компаније Липакс.

Да би се променила Уредба треба да се сачека формирање градске власти, а затим одржавање седнице и стављање на дневни ред измене или доношење нове уредбе. За све ово потребно је најмање три до четири месеца, каже Танасић.

Зоран Михајловић, секретар Савеза самосталних синдиката Србије каже да се о послу Икарбуса са Мерцедесом јако мало зна, јер јавност није упозната са уговором о сарадњи, па се не зна да ли је Мерцедес спреман да се укључи у приватизацију Икарбуса или пак да само рентира производне капацитете земунске фабрике.

„Нисам чуо ни да је Икарбус пре него што је кренуо у израду новог аутобуса купио било какву опрему, па ми помало чудно звучи да се прототип прави два месеца. Застава је пре него што смо кренули у озбиљан посао са Фијатом купила опрему вредну неколико милиона евра, и без проблема смо се укључили у серијску производњу ‘фиата 500Л'“, рекао је Михајловић.

Уговор о техничко-пословној сарадњи Икарбуса и немачког аутомобилског гиганта, преме најавама из „Икарбуса“, требало је да буде потписан до краја марта, али се то очигледно није догодило, констатује “Привредни преглед“ наводећи да у Икарбусу нису могли да добију информацију због чега још није дошло до тога.

Продаја новог Икарбусовог аутобуса ИК112 ле званично је почела 14. марта на сајму аутомобила и аутобус кошта око 130.000 евра.

Вићентић је раније изјавио да постоји велико интересовање за тај модел у земљама из окружења, као што су Хрватска и Румунија.

Тај модел има Евро 5 мотор, а у плану је и израда модела са Евро 6 мотором.

Аутобусу има 35 седишта, а предвидјен је за укупно 100 путника.

На том моделу Мерцедес ће испоручивати шасију, а Икарбус ће радити надоградњу.

У Икарбусовој фабрици ће се заједнички радити на још више нових модела аутобуса – градских, међуградских, туристичких и комби возила.

Претходно пропали договори са Мерцедесом

Земунски произвођач аутобуса већ је једном започињао исту сарадњу с немачким гигантом, али је она очигледно пропала. Тада је уговором који је потписан 4. јуна 1997. године у Штутгарту, било предвиђено да „Мерцедес бенц“ испоручује шасије са агрегатима и другу опрему, а да „Икарбус“ монтира аутобусе који ће носити знак „Мерцедеса“. То је потврдио и Михајловић.

„‘Икарбус’ је пре 17 година потписао уговор са ‘Мерцедесом’ о кооперацији и тада су произвели прототипове соло градског аутобуса и високо-туристичког аутобуса на шасији Мерцедеса, и имали су право на Мерцедесову ‘звезду’, али само за тржиште Србије. Додуше тада до производње веће серије није дошло, због, како сам чуо, високе цене аутобуса са ‘Мерцедесовом’ шасијом. Надам се да се то неће десити и са овим новим моделом“, рекао је Михајловић.

(Двери)