Прочитај ми чланак

Вучић: Српска привреда клеца

0

vucic_620x110(РТС)

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС Александар Вучић изјавио је да је стање у Србији теже него што се до сада могло чути, јер су сви рачуни из претходних деценија дошли на наплату и најавио одговорне, а не популарне мере за ублажавање кризе.

„Српска привреда није на ногама, она клеца“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се СНС залагати за решавање питања предузећа у реструктурирању, реформу државне управе и неупоредиво већу финансијску дисциплину и контролу расхода биџета.

Када болујете од тешке болести не смете да се предате, већ морате да се борите, приметио је Вучић, истичући да су рачуни које смо сами направили дошли на наплату.

У Србији НИС, Филип Морис и БАТ учествују са 45 одсто буџета и буџет попуне за скоро 60 одсто, рекао је Вучић и нагласио да од осталих 400 фирми не постоје три фирме које нису презадужене.

„Осамдесет одсто буџета нам пуни свега 100 фирми“, указао је вицепремијер и навео да, када се види да су те фирме узимале кредите у 20, па и 25 банака онда је јасно колико је болесна српска економија.

Вучић је рекао да на то треба додати чињеницу да има 41,5 хиљада запослених у локалној администрацији, да државна администрација има 28.400 запослених и то без јавних служби и установа, полиције и војске, где има још 48.000.

Вицепремијер је рекао да по питању мера жели да се консултује са свим домаћим и страним стручњацима, представницима институција, и подвукао да је много важније да се донесу добре и одговорне мере него да се жури.

Говорећи о евроинтеграцијама, Вучић је рекао да се нада да ћемо добити датум за почетак преговора за чланство у Европској унији.

Вицепремијер је нагласио да ће за ЕУ и њене земље чланице бити немогуће да објасне зашто Србија не заслужује датум.

Ова Влада је донела храбре, тешке и одговорне одлуке и они то знају, рекао је Вучић и најавио да ће пре 28. јуна, када ће Европски савет одлучивати о Србији, посетити Италију и Немачку.