Прочитај ми чланак

„Вучић се понаша као Деда Мраз, а буџет му је као џак за поклоне“

0

Није законито што се Александар Вучић понаша као да је државни буџет његов џак из кога он вади новац и даје ономе коме одлучи - или плански у свом интересу или ад хок. Као да је буквално Деда Мраз који вади поклоне и даје коме он жели, рекла је за Н1 Биљана Степановић, уредница Нове економије.

– И сам је рекао чак, што је скандалозно – некад је то било из буџета, некад из буџетске резерве, некад и није писало у буџету, што је противзаконито и што он као дипломирани правник мора да зна. Е, та ствар је јако опасна за државу Србију – навела је Степановић.

Председник Србије јутрос је најавио и исплату 3.000 динара за вакцинисане грађане, али и да ће тражити да држава не плаћа боловање болеснима од ковида који нису вакцинисани, што гошћа Н1 такође сматра – незаконитим.

– То је такође противзаконито. Ако је вакцинација добровољна, а ја се залажем за вакцинацију и вакцинисала сам се, и докле год је добровољна не можете грађанину ускратити његово право према Закону о раду, а то је да има плаћено боловање. Не знам како је у приватним фирмамам и како оне исплаћују и плате у овим условима, али то се угавном односи на државна предузећа – истакла је Степановић.

Она истиче да је данас објављено, а можда јуче одлучено, да ће се поспешити вакцинација новчаном стимулацијом од 3.000 динара.

– То нам говори да председник наше државе мисли да се све у овој земљи решава са 3.000 динара, 30 евра, 50 евра и са поткупљивањем и подмићивањем свих. Уместо да се јачало поверење у државу да је била кампања за вакцинацију, сам Александар Вучић иде без маске и колико јуче се вакцинисао. Многи људи нема поверења у власт и институције, па се не вакцинишу, а нису антиваксери – истакла је Биљана Степановић.

Како додаје – стално тврди, и сада је ово потврда – да се овде сви потези повлаче погрешно.

– Не можете ићи стално од репа – стране инвеститоре привлачите субвенцијама, јер немате правну државу. Људе привлачите да се вакцинишу, јер такође не верују тој држави и то све плаћамо ми из буџета. То неће плаћати људи на власти, него ћемо плаћати сви ми – навела је она.

Број људи који су се пријавили са помоћ од 30+30 евра је, каже – не изненађује.

– То говори да су људи почели да узимају оно што се даје, јер то јесте наш новац и ми ћемо га и враћати. И ја сам се пријавила да узмем новац и одмах ћу га проследити коме мислим да треба. А друго, то говори о нивоу заиста сиромаштва у Србији, јер смо дошли до тога да је многим људима 30 евра велики новац. Много ми смета што се овде промовише култура сиромаштва и нека захвалности за те неке мрвице и председник сам и својом реториком говори шта ћете на мору, треба да се ради… Потпуно све супротно ономе што нормално живот представља. Кад све саберете – мене ово не изненађује, напротив – каже Биљана Степановић.

Министар финансија Синиша Мало је, како је навела Степановић, јако лоше и по њој јако опасно говорио о Павлу Петровићу и Фискалном савету.

– То је још једина преостала независна институција, глас разума овде. Петровић стално упозорава да треба бити одговоран. Међутим, овде се одлуке односе искључиво у циљу очувања власти – указала је она.

На поређење са другим земљама по питању дефицита и јавног дуга она наводи да не треба мешати „бабе и жабе“.

– Па, Јапан може да има дефицит и 200 одсто. Питање је да ли земља може да сервисира свој јавни дуг, да ли је он у домаћој или страној валути, питање је који су рокови, под којом каматом се задужујемо. И тек онда можете рећи да ли је 60 одсто висок дуг или не – да ли Србија и под којоим условима може да га сервисира – навела је Степановић.

У целој овој, како истакла – тарапани око вакцинације, нама промичу важне чињенице.

– Промиче нам чињеница да се држава задужује, узима кредите, да се изводе јавни радови, да нема контроле – по којој цени. Нема јавних тендера, не знамо колико кошта километар ауто-пута, метроа, не знамо како се задужује… Постоји много директних договора за капиталне радове. То су огромни издаци који нама пролазе мимо радара, јер нас власт успешно замајава, док се једна мала група на власти енормно богати – само видимо око нас како ничу зграде, грађевине, како се купују хотели. Не знамо ко су ти људи, одакле им новац… – указала је Степановић.

На питање да ли и Србија може да се нађе у ситуацији у којој је сада Црна Гора по питању кинеских кредита, Биљана Степановић одговара да је све што је везано за кинеске инвестиције – крајње нетранспарентно.

– Инвестицијама се назива оно што је заправо кредит – не знамо колика је права цена радова, а знали бисмо када бисмо имали праве тендере. Овако се догађа да само добијемо информацију да се цене радова повећавају и да су знатно веће у упоредивим земљама… Код кинеских инвестиција имамо и проблем великог загађења које нико не контролише – бојим се да једног дана нећемо знати ни чија је ово земља, а да ћемо морати да дишемо под маскама – закључује Биљана Степановић.