Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Ко има 25.000 РСД, добија још 50.000

0

Београд -- Предлог о укидању привременог смањења пензија значи да би најсиромашнијим пензионерима и онима из средњег слоја биле "одузете" 2 пензије на годишњем нивоу.

Како је рекао председник Александар Вучић – он то неће дозволити.

Он је такође најавио повећање плата у јавном сектору и прецизирао да ће оне, у здравству на пример, кумулативно бити веће за 20 одсто него што су биле 2014. године,

Разговара, каже, са премијерком Аном Брнабић о томе да се те ствари десе од октобра, да се тада спроведе ребаланс буџета, „али, један од најбољих“, где ће бити новца да се издвоји за плате и пензије, али да ће се све то знати крајем јула, почетком августа, након што се буду видели параметри раста.

Вучић је на коментаре да ММФ тражи укидање закона о привременом смањењу пензија, указао најпре да смањење пензија није ни било за највећи број људи, за 61 одсто.

Како је рекао, по садашњем систему, увећање пензија би требало да буде највеће ове године, и ако иде на осам одсто на просечну пензију од 25.000 из 2014. онда ће та особа имати пензију од 29.135 динара, што је више него тада, односно 16.54 одсто.

„То је 4. 200 динара више месечно, годишње око 50.000 – две пензије више него тада“ прецизирао је Вучић.

Како је рекао свега 1,7 одсто пензионера имаће за нијансу мање него 2014. и то за оне који имају више од 60.000 динара, док ће 98.3 имати веће него тада.

Они који траже да „идемо у рикверц“, а да се врате највише пензије, то би значило да немају никакво повећање они сиромашни и они са просечним пензијама.

„А ми желимо да драстично повећамо животни стандард најсиромашнијих пензионера“, рекао је Вучић и назначио да сматра да је посао пре свега да се заштите најсиромашнији.

Додао је да ће и следеће године бити повећања како би сви имали веће пензије, а драматично веће најсиромашнији.

На поређења економских показатеља са другима у региону, председник Србије је рекао да су наше јавне финансије уређене, а да они који причају о неким другим процентима појединих у региону не узимају у обзир нити дознаке које њима стижу из иностранства, нити структуру тога што се тамо ради и не гледају праве параметре.

Истакао је да Србија има суфицит у буддзету, да ће нам јавни дуг ићи ипсод 50 одсто, да смо смањили драстично стопу незапослености и код нас је најнижа. . .

„Да људи разумеју, та прича да просечном пензионеру одузмемо две пензије – ја то нећу“, поновио је председник и додао да то неће ни влада и да се неће „отимати“ од сиротиње.