Прочитај ми чланак

Влада планира 7.000 отказа у 2015. години

0

siromastvo front

У буџету за 2015. мања је маса плата за 6,5 милијарди динара, због рационализације јавног сектора. То значи да око 7.000 људи остаје без посла.

Маса зарада је, према буџету за наредну годину у који је „Блиц“ имао увид, у складу са „програмом рационализације који мора да буде спроведен до 30. 6. 2015. смањена за 2,5 одсто у односу на ову годину“. Смањени су и трошкови свих министарстава за просечних 15 одсто.

Уз умањење зарада које се већ примењује, линеарно за десет одсто свима у јавном сектору, многи који су до сада имали екстраприход мораће то да забораве. Како у нацрту буџета пише, „неће више бити нетранспарентних бонуса“, односно, осим плате, запослени ће моћи да рачунају искључиво на јубиларне награде.

На гаранције државе на кредите који би послужили за одржавање текуће ликвидност неће моћи да рачуна ниједно јавно предузећа. Отплате по основу гаранција датих за обавезе по основу зајмова јавних предузећа, Фонда за развој и Агенције за осигурање депозита из ранијег периода у износу од 30,7 милијарди динара овим буџетом су озваничене као обавезе по дугу ког сервисира Република Србија. Ове године биће, бар према нацрту буџета, издато само неколико гаранција, и то искључиво за инвестиционе пројекте.

Своју комплетну добит убудуће ће у буџет морати да уплаћује и 15 јавних агенција. Држава по том основу рачуна у наредној години на приход од око 1,6 милијарди динара. Од 50 одсто остварене добити јавних предузећа буџет ће приходовати 15,3 милијарде динара.

Мање пара биће дато и за субвенције, укупно 81 милијарда, за разлику од овогодишњих 93,7 милијарди динара. Највише њих – 36,5 одсто укупног износа биће дато за дотације пољопривредницима, затим привреди (18,9%), „Железницама“ (14,1%), за путеве (8,2%)… Буџетски додатак за редовну исплату пензија биће 220,3 милијарде динара.

Повећава се износ за социјалну заштиту, и то са овогодишњих 110,8 милијарди на 126,2 милијарде динара. Већи су, и то за око две милијарде динара, капитални издаци.

Расту, нажалост, и то прилично драматично, расходи по основу отплате камата по узетим кредитима. Уместо овогодишњих 112,5 милијарди, у наредној години платићемо 17,9 одсто више, односно 132,6 милијарди динара.

Приметно је да држава није предвидела нове мере фискалне консолидације. Што се расхода тиче, највише се рачуна на износ од смањених плата у јавном сектору и пензија, али и на ефекте које би требало да донесе најављено сређивање стања у јавним предузећима.

Вујовић: Данас о буџету

– Влада ће данас разматрати буџет за 2015. Завршавамо и рад на фискалној стратегији. Нисмо предвидели повећање пореских стопа, већ само бољу наплату пореза. Сада закивамо и детаље са ММФ.

Синхонизоваће се и активности на линији ММФ и Светска банка према Србији. Светска банка прави програм који ће помоћи реструктурирање ЕПС, „Железница“ и других система – каже министар Душан Вујовић.

Гордана Булатовић

(Блиц)