Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПРЕВАРА ХАРА СРБИЈОМ: Траже вам један податак, па вам наплате 771 евро!

0

- Фирма ДАД ГмбХ издаје неку врсту регистра привредних субјеката који послују у Европи. Међутим, то није званичан регистар Европске уније, већ приватна иницијатива, а такву врсту рекламе наплаћују 771 евро - објашњава Ласло Караи, саветник у РПКС

На адресе привредних друштава широм Србије стигао је допис од стране компаније ЕБН Еуропеан Бусинесс Нумбер, ДАД ГмбХ, Алтер Wалл 65, Хамбург која их позива да доставе недостајући ПИБ. Из Регионалне привредне коморе Суботица упозоравају да је у питању превара и саветују да не потписујете поменути документ јер вас то обавезује да платите 771 евро или да се бар добро информишете да ли вам је потребна таква врста услуге.


У Регионалној привредној комори Суботица (РПКС) где су такође добили овај допис, су информације о немачкој фирми потражили на порталу Фрауд Хелп Деск који се бави откривањем управо оваквих покушаја.

– Привредна друштва треба сама да одлуче да ли им је у интересу да плаћају такву услугу. Заправо, фирма ДАД ГмбХ издаје неку врсту регистра привредних субјеката који послују у Европи. Међутим, то није званичан регистар Европске уније, већ приватна иницијатива, а такву врсту рекламе наплаћују 771 евро – објашњава Ласло Караи, саветник у РПКС.

Појединим власницима фирми је одмах било јасно о каквој услузи је реч.


– Добио сам то писмо, и једва сам провалио у чему је штос, све профи одрађено… као да ЕУ шаље… Још коверта из Холандије, а адреса за слање у Хамбургу, специјални папир, ЕУ застава… А доле ситним словим пише да немају везе са ЕУ институцијама и да се потписивањем папира обавезујете на годишње трошкове рекламирања од 771 евра. Све легално у принципу, али превара – огласио се један од оних који је добио овакву понуду.

Било је и оних којима није било јасно о чему се ради.

– Па чак и да пошаљем ПИБ, не би им платио – изричит је један од чланова регионалне коморе.

У циљу заштите њихових чланова, али и свих других фирми, РПКС је издала саопштење са упозорењем где кажу да ако попуните, потпишете и оверите печатом прилог дописа и вратите тражени ПИБ, компанија ДАД ГмбХ ће на вашу адресу доставити фактуру у износу од 771 евро, коју ћете бити принуђени да платите, пошто је тако предвиђено у тачки 6. општих услова који се налази на позадини прилога који од вас траже да попуните.

– Ништа не потписујте, нити враћајте ту фактуру са вашим матичним или ПИБ бројем на назначену адресу – рекао је Караи за “Телеграф”.