Прочитај ми чланак

УЗ ПОМОЋ РУСА: Из Београда до Новог Сада за пола сата

0

VOZ

Уговор који је данас потписан у Влади Србије, требало би да омогући да се за четири године возом од Београда до Новог Сада стиже за око пола сата.

Реч је о уговору о пројектовању реконструкције и изградње двоколосечне пруге Стара Пазова-Нови Сад која би требало да буде готова почетком 2018. године, а омогућиће да се од Београда до Новог Сада возом стигне за 30 до 40 минута.

Уговор су потписали генерални директор саобраћајног Института ЦИП Милутин Игњатовић и генерални директор руских државних железница „РЖД Интернешенел“ Сергеј Павлов, у присуству потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Генерални директор руских државних железница „РЖД Интернешенел“ Сергеј Павлов је рекао да је ово почетак отварања брзих пруга у Србији, и нагласио да ће сви радови бити изведени у року, уз коришћење најсавременије руске техннологије у области железничког саобраћаја.

Она је прецизирала да је вредност израде пројекта девет милиона долара, а укупна вредност те инвестиције 450 милиона долара.

Михајловић је на конференцији за новинаре после потписивања уговора напоменула да је реч о такозваном анексу 3 уговора, о делу руског кредита намењеног српској железници.

Она је казала, да је планирано да пројекат буде готов у јуну следеће године, четири месеца након тога ће трајати провере тог документа и потом ће почети изградња која ће трајати 30 месеци.

Михајловић је истакла да би крајем 2017. односно почетком 2018. требало да буде готова пруга на деоници Стара Пазова – Нови Сад.

Игњатовић је истакао, да је реч о веома битном пројекту за Србију и српске железнице и рекао, да би се реализација тог пројекта сигурно одужила да није било потпредседнице Владе.

Према његовим речима, ова деоница је могла да буде чак и завршена, али то није учињено „због разних перипетија“ и недостатка жеље председника општине Сремски Карловци и касније Железница Србије.

Он је указао да ће пруга Стара Пазова – Нови Сад бити прва пруга не само у Србији, већ и у региону која ће бити пројектована за брзине од 200 километара на сат. Он је додао да је дужина те деонице 40 километара.

(Танјуг)