Прочитај ми чланак

УРУГВАЈАЦ КОЈИ КРОЈИ ПЕНЗИЈЕ Шта очекује новог шефа ММФ у Србији

0

У рукама новог шефа канцеларије ММФ у Србији Себастијана Сосе (30), биће најтеже теме - реформа јавних предузећа, откази у јавном сектору, плате и пензије.

3

Фото: Промо – Себастијан Соса

У рукама новог шефа канцеларије ММФ у Србији Себастијана Сосе (30), биће најтеже теме – реформа јавних предузећа, откази у јавном сектору, плате и пензије.

Доласком на чело београдске канцеларије 1. августа Уругвајац ће преузети врућ кромпир Кима Деахенга, свог претходника који је започео горућа питања економије Србије.

– Није завршено са отпуштањем људи у јавном сектору, а обећали смо смањење броја запослених за 14.500. У документу ММФ стоји и да ћемо морати да отпустимо 20.000 људи у државној управи и јавним предузећима на локалу. На списку обавезних задатака је и сређивање финансија у ЕПС, “Железницама Србије”, “Србијагасу”…

Неизвесна је и будућност “Ресавице” РТБ „Бора“, али и питање шта ће бити са пензијама и платама у јавном сектору – каже извор “Блица” из Немањине 11.

Соса ради за ММФ од 2006. године, а досад је био ангажован у Одсеку за регионалне студије у одељењу за западну хемисферу, где су му у фокусу била макроекономска питања у Латинској Америци. Пре тога је, у оквиру ММФ, радио у Боливији, Мексику, Уругвају и Либану.

Млади Уругвајац је аутор више истраживања на тему “Улагања на тржиштима у развоју”, “Глобални финансијски шокови”, а у фокусу његових истраживања био је и долар. Пре него што се придружио тиму ММФ радио је у својој земљи.

4
АРАНЖМАН ИЗ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ

Међународни монетарни фонд је у фебруару 2015. године са Србијом закључио трогодишњи стендбај аранжаман из предострожности у вредности 1,2 милијарде евра.

Претходне три ревизије тог аранжмана биле су позитивне, а четврта која је окончана недавно, после парламентарних избора, такође је завршена успешно.