Прочитај ми чланак

У Србији је инфлација званично већа него у Украјини, а ми нисмо у рату

0

Инфлација у Србији, према најсвежијим подацима, износи 13,7 одсто, док је у Украјини, земљи у којој годину и по дана букти рат, мања и износи 12,8 посто. Ова статистика успела је да подели српске стручњаке.

Док неки за овакву ситуацију криве лошу економску политику коју спроводи наша држава, неки заправо нису сигурни у тачност и прецизност података које је изнела Национална банка Украјине.

Званични подаци о инфлацији већини грађана не значе баш ништа, с обзиром на то да у обрачун улази неколико стотина производа, од којих су највише поскупели они који се користе свакодневно, и мада они од маја показују да је инфлација у паду. У јуну је на најнижем нивоу од фебруара прошле године, 13,7 одсто, али то не значи да цене падају – већ само спорије расту.

Србија свакако није једина држава са двоцифреном инфлацијом. Међутим, алармантно је што постоји држава у којој годину и по дана букти рат, а ипак има нижу инфлацију – Украјина.

Рат у Украјини почео је у фебруару 2022. године и од тада, инфлација у овој земљи, али и у читавој Европи, била је у порасту.

Онда је, међутим, инфлација у еврозони почела да пада. Потом је исти сценарио уследио и у Украјини. Тако је у јуну инфлација у овој ратом захваћеној земљи, према званичним подацима Националне банке Украјине износила 12,8 одсто – што је ниже од српских 13,7.