Прочитај ми чланак

Табаковић: За Србију изузетно важно да добије нови аранжман са ММФ

0

БЕОГРАД – Циљ Народне банке Србије (НБС) није да једина и сама буде успешна, већ да њен успех буде мерен бољим животом, вишим стандардом, који је једино могућ ако буде повећан број запослених, рекла је за Танјуг гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

 

„То није наш директан посао, али индиректно јесте наш циљ, поред оног основног – да у средњем року држимо инфлацију у границама четири плус минус 1,5 одсто, а колатерална последица тога јесте и стабилност курса који није фиксни, али не смемо да дозволимо да његове осцилације буду оштре“, сажела је Тањугова саговорница.

Све мере економске политике, како је навела, требало би да буду усмерене на повећање привредне активности и да у Србију дође што више директних, „гринфилд“ инвестиција. „НБС ће томе допринети најбржим могућим давањем свих решења, дозвола, лиценци и одлука свима онима чије привредне активности иду преко било које службе централне банке“, нагласила је Табаковић.

„Подржавање свих пројеката са које год стране долазили, ако су добро осмишљени, и ако дугорочно дају ефекте, јесу наш заједнички посао и није важно ко у којој институцији ради, како се презива и каква му је страначка припадност“, додала је Тањугова саговорница.

„Препознајете из мог одговора примедбе онима којима смета то што ће неко доћи да засеје њиву која је запарложена годинама, то што ће неко платити закуп земљишта на које неко није годинама плаћао закуп“, рекла је Табаковић. 

Гувернер је оценила и да је за Србију изузетно важно да добије нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ). 

„Тај договор не мора и не треба да значи ново задуживање код те међународне финансијске институције“, оценила је Табаковић. Додала је да би сарадња са ММФ-ом, кроз аранжман из предострожности, требало да покаже да та институција има увид у све билансе државе, и да допринесе побољшању кредитног рејтинга и нижим трошковима задуживања Србије.

Она је најавила и да ће ММФ пружити подршку НБС тако што ће заједнички организовати конференцију под називом Београдска иницијатива, највероватније крајем фебруара, на којој ће бити речи о изазовима које криза поставља пред банкарски сектор у Србији.

Резултати фискалне консолидације коју спроводи Влада Србије, заједно са системским решењима у аграрној политици, као и сарадња са ММФ-ом и бољи кредитни рејтинг земље, требало би да помогну Народној банци у њеном основном послу – очувању стабилности цена, рекла је Табаковић. Гувернер је нагласила да би пре повећања цена под контролом државе свуда где је могуће требало спровести уштеде „јер сви знамо колико се и како комотно троши новац који се стиче сигурном наплатом струје, гаса, комуналија, паркинга“.

(Танјуг)