Прочитај ми чланак

Свету због Америке прети финансијски цунами

0

sad-budzet-finansijska-blokada-protest-afp_f

Упозорења Америци из света да реши финансијску блокаду. Хорор сценарио за берзе ако буде дошло до банкрота.

(НЕ)ПОВЕРЕЊЕ

„ВаШингтон пост“ под насловом „Заслужују ли САД првокласни кредитни рејтинг?“ подсећа да свака финансијска институција у свету има, или би могла да поседује, америчке владине обвезнице у резервама, сматрајући их савршено сигурним.
– Подривање те претпоставке, подрило би све те институције – наводи лист.

Глобална сигурност изложена је ризику – алармантна је порука са разних страна света упућена, уз прекоре, Америци.

Недељу дана уочи 17. октобра, када би, уколико се у Вашингтону не прекине буџетска блокада, највећа светска привреда могла да банкротира, температура на светским тржиштима расте. Неуспех договора између демократа и републиканаца на Капитол хилу око подизања „плафона“ задуживања са садашњих 16,7 билиона долара, значио би, тврде експерти, почетак светског финансијског цунамија.

У критикама предњачи друга највећа светска економија, Кина, „спојеним судовима“ повезана са САД као њен највећи кредитор. Пекинг је у јулу држао 1,277 билиона долара вредне америчке обвезнице, па тон у престоници најмногољудније земље од интензивних позива лидера Вашингтону да постигне договор око буџета, прераста у све отворенији прекор.

Кинески државни медији позивају законодавце САД да прекину „фабриковану кризу“. Лист „Чајна дејли“ пише да је пет година после глобалне финансијске кризе жалосно што САД доводе у питање глобални опоравак својим политичким чаркама:

– Зачуђујући неуспех америчког Конгреса да националне потребе стави испред политичких интереса изазвао је страховање међу инвеститорима и владама широм света, па је почело да се размишља о незамисливом – наводи лист.

На тродневном семинару у Бахреину, који је организовао Међународни институт за стратешке студије о финансијским стрестовима, глобалној војној равнотежи и регионалној безбедности, закључено је да САД, ако не буду решиле домаће фискалне проблеме, неће бити у стању да задрже примат у глобалној безбедности. ММФ већ је снизио прогнозу светског привредног раста за 2013. и 2014, наводећи као први разлог политичку кризу у САД и успорену економију Кине.