Прочитај ми чланак

РУМУНИЈА СРБИМА ЗАПАД: Све више српских гастарбајтера код источног суседа

0

rumunija

У суседну Румунију више се не иде само по јефтину саламу, кобасице или колут качкаваља, већ је данас уместо шверца, уносније ићи на посао. Међудржавни споразум о ангажовању радне снаге између Румуније и Србије, међутим, још није потписан.

Нема званичних података колико је људи из пограничних банатских општина кору хлеба потражило у овој држави, али је отварањем граничних прелаза код Кикинде, Врбице и Јаше Томића свакодневни пут на радно место са пасошем постао готово уобичајена ствар.

Само у Великом Семиклушу, месту са око 14.000 становника, удаљеном од Кикинде 30 километара, запослено је око 500 Срба. И док су Румуни уласком у Европску унију незадовољни платом од око 220 евра похрлили у Европу, за наше људе је изгледа Румунија постала Запад. Општинска власт Великог Семиклуша недавно је уприличила и сусрет са Кикинђанима управо о запошљавању наших људи у њиховим индустријским погонима.

Међу фабрикама које су најзанимљивије нашим људима су „Зопас“, један од највећих светских произвођача електрогрејача и фабрика „Делфи“, која производи делове за европску аутомобилску индустрију. У првој може да се запосли око 300 радника, а у три погона „Делфија“ запослено је око 9.000 људи, а недостаје 500 производних радника.

Србија је досад потписала билатералне споразуме о привременом запошљавању са Белорусијом и Босном и Херцеговином. Одлазак наших држављана на рад у иностранство на основу тих споразума само је, како тврде надлежни, један од начина на који се они могу запослити у иностранству. Други начин је на основу Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености, који прописује да послове посредовања у земљи и иностранству раде Национална служба и агенција за запошљавање, а дозволу за рад агенцији издаје Министарство за рад.

– У поступку посредовања у запошљавању наших људи у иностранству, НСЗ и агенције су у обавези да пре одласка на рад у иностранство, министарству достављају обавештење о њима – наглашавају у министарству. – На основу тренутно расположивих података, међутим, нико од њих није посредовао у запошљавању у Румунији.

У Министарству рада наглашавају да је у току поступак утврђивања финалног текста о социјалној сигурности, којим треба да се постигне већа заштита наших грађана који раде у иностранству.

СТРАНЦИ КОД НАС

– Недавно је усвојен и закон о запошљавању странаца који успоставља режим радних дозвола који је усаглашен са законодавством Европске уније – кажу у министарству. – Он предвиђа и одредбе о праву на слободан приступ тржишту рада у Србији грађанима ЕУ које ће се примењивати од дана нашег ступања у чланство у Унију.

(Вечерње новости)