Прочитај ми чланак

СТРАНИ БАНКАРИ: Баците хрватске хартије од вредности, купујте српске!

0

Аналитичари велике мултинационалне банке "Барклиз" у свом новом извештају о Хрватској препоручују улагачима да, уместо у хрватске, улажу у српске и мађарске хартије од вредности.

centralna-banka-rusije-rubelforexУ извештају под називом „Хрватска: потресена крхком политиком“, аналитичари „Барклиза“ наводе да су политичка превирања у Хрватској, која прете опстанку владе премијера Тихомира Орешковића и спровођењу реформи, почела да узимају данак у свету хрватских државних финансија.

Зато „Барклиз“ улагачима препоручује да поједине хартије од вредности хрватске државе замене српским и мађарским – јер те две земље имају стабилније владе.

У „Барклизу“ подсећају и да у Хрватској и даље нема правих реформи, што се види и из податка да је јавни дуг током дуготрајне кризе више него удвостручен – порастао је са 39 одсто БДП у преткризној 2008. на 85,1 одсто БДП-а у 2014. – а њиме се финансирао велики буџетски мањак. Иако је фискални дефицит у међувремену ипак смањен на око четири одсто БДП у прошлој години, и даље је велики, а да би се смањио потребне су реформе.

У извештају се додаје да актуелни састав хрватског парламента отежава могућност састављања нових коалиција. Није сигурно ни да би евентуални нови избори довели до значајније промене односа снага на политичкој сцени Хрватске, кажу аналитичари „Барклиза“.