Прочитај ми чланак

Стиже нова омча: Србија се задужује чак 1,2 милијарде евра!

0

Уколико посланици у Народној скупштини усвоје 10 закона који се односе на одобравање зајмова од стране домаћих и страних банака, Србија ће се задужити за чак 1,2 милијарде евра. Иако је председник Александар Вучић недавно рекао да на рачуну имамо пет милијарди евра и да толико немају ни много богатије земље, Србија ће узети кредите за изградњу путева, финансирање здравственог сектора, изградњу нових затворских објеката, научне пројекте…

Сутра почиње нова седница Скупштине Србије, а на дневном реду је чак 30 тачака дневног реду. Међу њима и одобравање чак 10 зајмова које ће држава узети за разне пројекте.

Тако ће Србија узети од Међународне банке за обнову и развој зајам за “развојну политику зеленог раста” у износу од 149,9 милиона евра. Од исте институције позајмиће још 69,3 милиона евра и то за пројекат унапређења управљања јавним финансијама за зелену транзицију.

Србија ће узети кредит и од Европске банке за обнову и развој од 80 милиона евра за пројекат науке. Како се наводи у Предлогу закона о потврђивању Уговора о зајму, пројекат је конципиран тако да помогне у изградњи и проширењу савремених научних, технолошких и иновационих паркова у Србији.

Банка се сагласила и да на располагање стави још додатних 325.000 евра за финансирање консултантских услуга.

За изградњу саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница задужићемо се код Банке Интеса и то у износу од 127,6 милиона евра. Са друге стране, узећемо кредит код ОТП банке за изградњу брзе саобраћајнице Пожаревац – Голубац и то од око 136,2 милиона евра.

На дневном реду је и потврђивање Уговора о кредиту у износу од 300 милиона евра. Тај новац, како се наводи, биће искоришћен за финансирање инвестиционих и програмских пројеката, попут пута Рума – Шабац – Лозница и брзе пруге Бачки Брег – Кикинда, као и за финансирање буџетског дефицита за пројекте проширења лука Сремска Митровица, Барајево и Прахово, обнову и изградњу објеката јавне намене у области здравства, просвете и науке, спортске инфраструктуре…

Посланици ће расправљати и о потврђивању споразума о зајму између Србије и Банке за развој Савета Европе. Реч је о кредиту од 30 милиона евра за изградњу затворских објеката у Крушевцу и Сремској Митровици.

Још 27,7 милиона евра Србија ће позајмити од Међународне банке за обнову и развој за пројекат развоја тржишта капитала , док ће 200 милиона евра узети од Банке за развој Савета Европе и то за финансирање јавног здравственог сектора (ПФФ), који је поднела Влада;

Пред посланицима ће се наћи и потврђивање измена уговора о кредиту из 2021, који предвиђа додатно задуживање у износу од 100 милиона евра. Зајам ће бити подигнут за финансирање радова које изводи компаније “Бехтел” на Моравском коридору.