Прочитај ми чланак

„СТАВИМО ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ”: Пензионери од Владе Србије траже повраћај имовине

0

Удружење синдиката пензионера Србије и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије данас су, на Тргу Николе Пашића, одржали протест и тражили да Влада под хитно Скупштини Србије предложи закон који ће регулисати системско враћање неисплаћених делова пензија са каматом.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије Михајло Радовић рекао је да су организовали протест „зато што измене и допуне Закона о ПИО фонду не регулишу, нити наговештавају повраћај одузете имовине од око 700.000 пензионера“.

ФОТО: Илустрација

Материјална штета коју су претрпели поједини пензионери износи од 2.500 до 7.000 евра, истакао је Радовић.

Он је рекао да се пензионери неће одрећи тог новца и да ће „наставити борбу пред нашим редовним судовима све до Стразбура“.

Радовић је рекао да је „пензија стечено имовинско право, заштићено Уставом Србије и системским законима, што није сметало бахатој власти да се из џепа пензионера, без њиховог пристанка, отме сав тај новац“.

Он је рекао да је ово пут у безвлашће и правну анархију за коју је искључиви кривац Уставни суд Србије који је под стриктном контролом власти.

Радовић је рекао да измене и допуне Закона о ПИО фонду омогућавају властодршцима да повећају пензије када они процене и колико процене, „а већ виђено пред изборе, али и да их смањују по њиховом нахођењу и потребама.

Залагаћемо се да се више не девастира системски закон ПИО, него да се примењује одржива и предвидива формула која је до 2014. године сасвим добро функционисала, рекао је Радовић.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић рекао је да отимањем од грађана власт прикрива неспособност да одговорно и стручно управља државом.

Игнорисањем обавезе да неисплаћено системски врати актуелна власт нас упућује на зауздане судове у којима нас чекају високе судске таксе и временски неизвесне пресуде. Рачунају да већина оштећених пензионера неће покренути парнице за накнаду штете и да ће део пезионера преминути, рекао је Тамбурић.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић рекао је да „органи извршне и законоднавне власти, мешајући бабе и жабе, упорно настоје да грађане Србије супротно здравом разуму увере да су социјално осигурање пензионера и заштита лица у стању социјалне потребе једно те исто“.

Он је рекао да је мешајући социјално осигурање и социјалну заштиту држава донела Закон о привременом уређивању начина исплате пензија на основу кога су пензије умањене.

По процени Министарства финансија укупна уштеда остварена умањивањем пензија за три године износи 75 милијарди динара, што је за четири године, колико је трајала примена закона, могло да доведе до целих 100 милијарди динара, рекао је Ивошевић.

Он је рекао да су та средства пребачена у буџет и да их је власт користила за своје потребе лишавајући кориснике имовине коју су стекли на основу закона.

Учесници протеста држали су транспаренте на којима је писало „Вратите отете пензије“, „Ставимо тачку на пљачку пензионера“, „Моја пензија моја имовина“, а после протеста су кренули у шетњу до Уставног суда.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!