Прочитај ми чланак

Министарство финансија: Српска економија изашла из рецесије?

0

fiat

(Бета, Танјуг)

Министарство финансија и привреде саопштило је данас да је у првом тромесечју ове године забележен раст индустријске проиводње и бруто друштвеног производа чиме је српска економија и формално изашла из рецесије.

„Према подацима Републичког Завода за статистику, у првом тромесечју ове године индустријска производња је почела да се опоравља и бележи раст од 5,2 одсто. То је допринело и умереном расту бруто домаћег производа од 1,9 одсто”, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, тиме је српска економија и формално изашла из рецесије у којој је била током целе прошле године, када је у сва четири квартала забележен пад бруто домацег производа.

„Производња је у првом кварталу скоро утроструцена у аутомобилској индустрији, а висок раст остварен је и у производњи деривата нафте, хемијској индустрији, фармацеутској индустрији, дуванској индустрији, текстилној индустрији и у производњи наместаја”, наводи се у саопштењу.

Министарство истиче и да је у првом тромесецју ове године српски извоз остварио раст од 22 одсто у односу на исти период прошле године.

„Истовремено, увоз је практично стагнирао, што је довело до пада спољнотрговинског дефицита за цетвртину”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, извоз у марту је достигао „историјски рекордну” вредност од 857 милиона евра на месецном нивоу.

„Србија је ове године коначно почела да базира свој извоз на финалним производима високог степена додате вредности, уместо на сировинама и полупроизводима ниског степена профитабилности”, истиче се у саопштењу.

Наводи се да је расту извоза највише допринео извоз аутомобила и ауто-компоненти, електричних машина и апарата, текстилних производа, обојених метала и производа од метала.

Министарство најављује и да ће у циљу даљег опоравка до краја овог месеца бити донет и Акциони план реиндустријализације Србије у коме ће бити детаљно разрађене оперативне мере за подстицање привреде, извоза и запосљавања.

 

ЕК: Извоз одржава српску привреду

Упркос низу негативних трендова, привреда Србије се „одржава на ногама“ захваљујући драматичном порасту извоза након отварања Фијатове фабрике у Крагујевцу, оцењује Европска комисија у најновијем извештају о економским токовима 2013.

„Привредна активност у Србији је драстично опала током прошле године, пре свега због слабе потражње на домаћем тржисту“, констатовали су експерти ЕК у кварталном извештају, али су предвидели стабилизацију и лагани опоравак крајем ове и почетком следеће године.

Основ за ову прогнозу је отварање Фијатовог погона у Крагујевцу, захваљујући чему је извоз (мерен у еврима) у првим месецима 2013. скочио чак 30 одсто, што је допринело смањењу неравнотеже између увоза и извоза, оценили су експерти у извештају који обухвата чланице ЕУ и земље кандидате.

Поред тога, очекује се и знатно повољнија сезона за српску пољопривреду, која је прошле године била погођена тешком сушом и неочекивано оштром зимом.

Бруто друштвени производ Србије, који је 2012. опао за 1,7 одсто, ове године би требало да порасте за исти проценат, док би у следећој години могао да достигне 1,9 одсто, предвиђају експерти ЕК.

Као један од највећих проблема српске привреде наводи се незапосленост, чија стопа већ неколико година непрекидно расте, а могућ је и њен даљи раст ако влада крене у структурне реформе скупих и неефикасних предузећа у државном и јавном власништву, додаје се даље.

С друге стране, одлагање ових реформи највероватније би довело до раста буџетског дефицита који би онда морао да се покрива новим кредитима из иностранства, упозорили су стручњаци ЕУ.

Према њиховој процени, мере за фискалну консолидацију усвојене прошле јесени неће моћи да смање дефицит, за који се очекује да ће до краја године достићи 4,5 одсто БДП, што је један проценат више од планираног.

Пун текст извештаја Директората за економске и финансијске послове ЕУ објављен је на сајту Европске комисије.