Прочитај ми чланак

БАНКАРСКА АФЕРА Србин у коферу донео 20 милиона евра у швајцарску банку

0

Међу тајним рачунима швајцарске експозитуре ХСБЦ банке налазе се и они на којима је скривен новац богаташа из Србије.

srbija-_lbСрбија 121. земља на листи по количини новца

Међународни конзорцијум истраживачких новинара објавио је јуче тајну преписку службеника ХСБЦ банке. Њоме се документује оно о чему светска јавност годинама прича: део швајцарских банака живи од оних који су спремни да плате високе провизије банкара како би утајили порез у својим државама.

Према једном од објављених докумената, службеник ХСБЦ банке описује узнемирење када им је, у жељи да положи 20 милиона евра, дошао један грађанин Србије.

– Замолили смо га да се при будућим посетама банци понаша мање упадљиво. Рекли смо му да се досад нисмо мешали у његове трансакције, али да бисмо више ценили када би се износи које доноси смањили. Одговорио је да разуме нашу забринутост и поручио да ће убудуће користи мање износе – каже се у једној од белешки службеника задуженог за мистериозног српског држављанина.

 

Срби више воле егзотична острва

Према тврдњама саговорника који су добро упућени у омиљене начине скривања и прања пара српских богаташа, Швајцарска није њихова омиљена дестинација. „Срби много више користе егзотична острва попут Кајманских. Тамо постоје агенције које уз симболичне провизије крију идентитет улагача прљавог новца за чије порекло нико не пита“, објашњавају наши саговорници.

 

У документима „Свисликса“ помиње се 38 клијената повезаних са Србијом, од којих најмање пет има српски пасош. Кроз рачуне повезане са Србијом прошло је укупно 46 милиона долара, а највећи укупни износ повезан директно са Србијом је 11,1 милион. Разлог што нема више „српских пара“ на тајним швајцарским рачунима није у малом интересовању наших богаташа за услуге ХСБЦ банке, већ процена швајцарских тајних банкара да би клијенти из Србије својим неопрезним понашањем могли да им покваре много озбиљније послове.

Србија је по броју клијената на 106. месту листе, на којој су држављани 200 земаља. Хрватска је по броју клијената 107. на листи, Македонија 157, Босна и Херцеговина 164, Црна Гора 132, а Словенија 146.

О враћању прљавог новца у Србију брине Управа за спречавање прања новца. За разлику од раније, када у Србији није изречена ниједна правосудна пресуда због прања новца, сада их има тридесетак.

Ипак, извори „Блица“ тврде да перачи пара не жале средства како би нашли нове путеве да свој новац убаце у легалне токове. Покушавају, на пример, да уђу кроз сектор некретнина или тзв. кеш интензивне послове као што су грађевина, а у последње време све више и угоститељство.

Превара у три корака

0203_lb

КОРАК 1: Отварање рачуна

Господин X отвара рачун на своје име. Потом, банка уместо његовох имена, ставља име офшор компаније, а касније уместо имена компаније, рачун добија број.

КОРАК 2: Вођење рачуна

Сва документација остаје у банци, ништа се не шаље на кућну адресу или мејл. Клијент бира да ли ће контактирати директно с банком или преко посредника.

КОРАК 3: Приступ рачуну

Клијент путује у Швајцарску, у филијалу банке, и тамо лично подиже новац и управља средствима. Клијентово име и детаљи рачуна се чувају у банци одвојено.

(Блиц)