Прочитај ми чланак

Србија се задужила за милијарду долара код Арапа да би отплаћивала камате на кредите

0

krstic

Уговор о кредиту од милијарду долара од Уједињених Арапских Емирата за српски буџет, потписали су у четвртак у Абу Дабију министар финансија Лазар Крстић и председник Секретаријата за финансије Абу Дабија, Хамад ал Хур ал Суваиди.

Министар Крстић је рекао да споразум о кредиту одражава значајан раст билатералних односа двеју земаља, као и да ће овај зајам отворити нове могућности за сарадњу и развој економске и трговинске односе. Он је рекао да ће кредит пружити подршку српској економији и отворити бројне могућности за улагање за две стране.

– Овај кредит ће допринети јачању сарадње и односа УАЕ и Србије, служећи интересима обе земље, али ће охрабрити приватни и јавни сектор у УАЕ да трага за могућностима улагања у Србији – истакао је Суваиди. – Односи Емирата и Србије настављају да расту у различитим секторима и овај споразум одражава напоре двеју земаља да додатно развију сарадњу и билатералне односе.

Први потпредседник Владе Александар Вучић поновио је у четвртак да ће новац од зајма Емирата бити искоришћен за попуњавање рупа у буџету и за репрограмирање неповољних кредита, али је додао да очекује да ће бар део тог новца моћи да се уложи у производњу и отварање фабрика.

 

НОВАЦ БЕЗ УСЛОВА

На питање да ли можемо очекивати преостале две обећане милијарде, Вучић је одговорио: – Када будем успео да договорим. Ово нам је довољно за значајан период. Направљена је велика уштеда. Рачунајући на ком нивоу смо данас могли да се задужимо, на нивоу од 312 до 315 милиона евра, дакле негде око 418 до 422 милиона долара. То је новац који је поклоњен Србији. Није лако питање за шта ће држава утрошити тај новац, јер постоји буџетски дефицит. Мораћемо да попуњавамо део рупа у буџету, а истовремено, ово је необојен новац. Ми га не трошимо за специфичне ствари и они су показали да су прави пријатељи, јер су знали све наше муке и проблеме и зато су рекли: “Утрошите на шта ви хоћете”. Према његовим речима, сасвим је сигурно да ће део највећих дугова са каматом од 7,5 одсто бити враћен.

 

И експерти сматрају да би милијарду долара требало искористити за отплату доспелих камата на кредите, за покретање производног циклуса у Србији, за санирање буџетске рупе, или за оснивање банке за обнову и развој. Привредници и банкари се слажу да приоритет улагања треба да нам буде у енергетику, пољопривреду и телекомуникације и ИТ индустрија.

– Тренутно немамо алтернативу, сем да та средства користимо за отплату јавног дуга – каже Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Председник ИО Ерсте банке Славко Царић каже да Србији недостаје банка за обнову и развој и сматра да би милијарду долара био сасвим добар оснивачки капитал. Та банка, како истиче, би могла даље да се задужује и да на конто већ постојеће милијарде долара утростручи свој капацитет инвестирања.

– Овај врло повољан кредит, који се може назвати и ванекономским, може се поздравити, али уз услов да влада крене у реформе, јер више маневарског простора за задужвање заиста нема – сматра Саша Ђоговић, сарадник ИЗИТ. – Било би добро уколико би се део најављеног повољног кредита из УАЕ искористио за враћање неповољних кредита.

Професор на Економском факултету Милојко Арсић сматра да би било најбоље када би ова трансакција била искоришћена за смањење фискалног дефицита, већ у првој години.

(Вечерње новости)