Прочитај ми чланак

СРБИ СТРАХУЈУ, шта када они закуцају на врата?

0

Јавни извршитељи, који у Србији као професија постоје од 2012. године, за неке грађане и државне установе су спас, за неке ноћна мора.

574266_despair-513530-1920_f

pixabay.com

Јавни извршитељи, који у Србији као професија постоје од 2012. године, за неке грађане и државне установе су спас, за неке ноћна мора.

То зависи да ли сте извршитеља ангажовали ви да закуца на нечија врата или је закуцао баш на ваша. Дешава се, ипак, да и једни и други имају исте нејасноће у вези са радом извршитеља.

Када вам извршитељ закуца на врата то изазива нелагоду. Додатно ситуацију може да погорша и нејасноћа око плаћања његових услуга, без обзира на то да ли сте га ангажовали ви, или неко други против вас. Своје трошкове утврђују у складу са законима и Правилником о тарифи извршитеља.

– Али, то никако не значи да јавни извршитељи могу слободно да утврђују трошкове – истиче јавни извршитељ Вујадин Масникоса.

А, у пракси се, понекад, дешава управо то. Најдрастичнији пример је случај извршитеља из Београда, који је, да би утврдио да ли дужник има рачун у банци, допис послао на адресе свих банака у Србији. Тај поднесак, према Правилнику о тарифи, наплатио је 1.340 динара.

– Тај поднесак је послат на адресу 32 банке и, према мојим сазнањима, он је тај поднесак тарифирао 32 пута. Свакако не може да се сматра, ако је он на свом рачунару урадио 32 дописа, да он има право на 32 радње – објашњава он.

Грађани, који су извршном поступку повериоци, углавном ангажују адвокате да их заступају у наплати дуговања. То значи да су адвокати упућени на сарадњу са извршитељима и раде у истом интересу. У пракси, и ту има нејасноћа.

– Пре него што се било шта уради, проблем је у томе што стигне закључак и наложи се извршном повериоцу да плати одређени износ, који је управо тај предујам, који је често и већи од главног потраживања, уколико су потраживања до пет или 10 хиљада динара, а проблем је у томе што против тог закључка немамо право било какве жалбе или приговора – каже Јована Новак.

Извршитељи често лично да достављају обавештење о извршењу. Ту услугу наплаћују у просеку 1.500 динара.

– Дешава се у закључку да је таксативно наведено да је достава урађена лично, а мени је конкретно стигла поштом – каже Новак.