Прочитај ми чланак

Сорош: Евро може спасити иступање Немачке из еврозоне

0

Сорош оценио да криза евра може да доведе до распада Европске уније.

Светски познати амерички финансијер, спекулант и инвеститор, Џорџ Сорош, оценио је да је евра изгледа стављена под контролу, али и истовремено упозорио да ће последице кризе тек наступити.

Сорош је нагласио да криза евра може да доведе до распада ЕУ или њене суштинске трансформације. Постоји и опасност да се Европа подели на кредиторе и дужнике.

Раније је Сорош изјављивао да ситуација везана за дужничку кризу у еврозони представља праву „ноћну мору“ и прети не само монетарној унији већ и целој Европској Унији. Због тога, сматра Сорош, из настале ситуације постоји очигледан излаз – иступање Немачке из еврозоне.

„Постоји ралана претња да ће евро уништити ЕУ. А постоји и реална варијанта да се тај проблем реши, што претпоставља излазак Немачке из зоне евра. Ову жртву Немачка би могла да поднесе у заједничком интересу Уније и посебно земаља дужника“ – рекао је Сорош говорећи на форуму Националне асоцијације приватног предузетништва.

Претпостављени финансијски сценарио решења предвиђа следећи ток догађаја: излазак Немачке из евро зоне ће испровоцирати нагли пад евра, за чијим ће курсом пасти камате на приходе облигација проблематичких земаља. А то се после може регулисати путем емисије и пласмана евро облигација.

 

(Факти)