Прочитај ми чланак

Сбербанк: Данас и у Србији

0

Sberbank

(Глас Русије)

Руска штедна банка Сбербанк је отворила врата у Србији. После куповине аустријског Volksbank, који се однедавна зове Sberbank Europe најстарија кредитна установа Русије добила је још око 50 хиљада клијената и мрежу филиала на Балкану.

Сва оделења српског Volksbank су промена фирме на Sberbank Srbija. Биланс кредитне установе и даље износи око 1 милијарду евра, она сервисира 7 хиљада корпоративних и око 40 хиљада приватних клијената у складу са новим стандардима, које је стигло да процени на хиљаде обичних грађана у читавој Европи. Коментар професора економског факултета Београдског универзитета Бошка Живковића.

То је био веома добар корак не само за Србију, већ и за све Балканске државе. Сматрам да промена оријентације банкарског система тих земаља може да им донесе раст капитала и стабилност. Пренос њихових актива Сбербанку може да постане добар ослонац и прошири њихове могућности. Зато сматрам отварање филијала Сбербанка у тим земљама за добар знак.

Данас Сбербанк има 1300 оделења и филијала у 16 земаља. Капитализација компаније износи скоро 70 милијарди долара. Излазак на спољна тржишта је повезан не само са жељом да одговарају међународним стандардима, већ и неопходношћу, коју диктира реална економија. Например, у Украјини ће бити популарне услуге новчаних дознака и кредитни производи Сбербанка, – уверен је председник Украјинског аналитичког центра Александар Охрименко.

Најактивније је кредитовање правних лица, пре свега оних, која раде за Русију. Односно, имају пословне везе. Веома активно банка развија платни систем. Она веома квалитетно пружа услуге у дозначивању новца из Украјине у Русију и обрнуто. Мисли се на приватне дознаке. Ту они шире своје услуге… Банка има најниже камате, најудобније услуге.

Према речима представника руске банке, кредити и улози ни издалека нису најинтересантнији производи, које може да предложи Сбербанк страним клијентима. Идуће године, како је изјавио заменик председника управе Сбербанке Сергеј Горков, те технологије, које су доказале своју ефикасност у Русији, биће приступачне клијентима банке у другим земљама.

Већ извозимо наше технологије. У ЗНД смо извезли технологију у Украјину, Казахстан и Белорусију. То је кредитна фабрика. Могу да кажем да у већини земаља се све одвија успешно, мада је то само прва година. Овај пројекат може да буде објективно оцењен тек идуће године. Међутим, прогнозирамо добре резултате.

Србија је последња од земаља, у којима се ове године појавио Сбербанк. Сада банка намерава да се усредсреди на побољшању квалитета усгуга. Аналитичари тржишта су уверени да с обзиром на уходане технологије и искуство Сбербанк је у стању да реализује задатак – постане лидер банкарског сегмента у Србији.