Прочитај ми чланак

РУСКИ СПУТНИК: Американци праве фабрику оружја на Косову и Метохији

0
© AP Photo/ GABOR KERTESZ

© AP Photo/ GABOR KERTESZ

Американци започели разговоре са Приштином о изградњи фабрике за склапање оклопних возила и друге војне опреме.

Америчке компаније заинтересоване су за изградњу фабрика за производњу војних и оклопних возила на Косову, због чега се у Приштини ужурбано припрема закон којим би се ово омогућило.

Американци су већ започели са Приштином разговоре о изградњи фабрике за склапање оклопних возила и друге војне опреме, а прва озбиљнија посета требало би да се деси на јесен, до када се на шиптарски окупатори на Космету надају да ће направити правни оквир како би изградња овакве фабрике била могућа.

Шиптарско-окупаторска влада Исе Мустафе обећала је да ће у најскорије време променити закон о страном улагању како би се омогућило странцима да улажу на Космету. Међу страним инвеститорима који имају вољу да улажу на Косову и Метохији највише је америчких предузећа.

Председник Америчке привредне коморе у Приштини Аријан Зека изјавио је да се нада да ће са новим правним оквиром потенцијални инвеститори моћи да имају директне преговоре са државом.

Да шиптарски окупатори у Приштини интензивно ради на закону који ће јој директно омогућити да сама одлучује ко ће и шта моћи да гради на Космету, потврдио је и Сокол Хаволи, економски саветникИсе Мустафе.

„То ће бити нови закон, који ће се бавити захтевима великих инвеститора, који смо назвали ’Закон за стратешке инвестиције‘. Очекујемо да крајем августа Влада одобри овај закон, а почетком септембра да буде усвојен у Скупштини Републике Косово“, рекао је Хаволи.

Иначе зона интересовања страних инвеститора на Косову и Метохији су агробизнис, обрада метала, рударство, обновљива енергија.

Извор: Спутник Србија