Прочитај ми чланак

Русима Железару за један долар. Председник Николић: Од Руса очекујемо корист

0

zelezara2-foto-fonet_f

Влада Србије и руски холдинг “Јунајтед груп“, близак властима у Русији, договорили су се о продаји 100 одсто капитала Железаре Смедерево највероватније за један долар, пише “Блиц“.

Влада Србије за опстанак Железаре у последње две године дала више од 200 милиона евра.

„Железара је у дуговима и великим проблемима. Циљ Владе је да сачува радна места за 5.000 запослених, па ће Руси компанију највероватније преузети за један долар. То је и цена за коју је Влада Србије купила Железару од Ју-ес стила“, рекао је извор београдског листа.

Влада би, према том извору, преговоре о продаји Железаре „финиширала“ почетком следеће недеље. Тада ће премијер Александар Вучић отпутовати у Москву, где ће се састати са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим.

“Блиц“ пише да су председници из “Јунајтед групе“ Гор Чудополов и Игор Шамис у среду са министром привреде Душаном Вујовићем договорили преузимање 100 одсто капитала Железаре.

Извор листа навео је да представници Јунајтед групе нису скоро били уСмедереву и да су Железару последњи пут посетили пре две године, када су њихови консултанти урадили детаљну анализу пословања, и подсетио да се “Јунајтед група“ 2012. године пријавила на тендер за Железару.

Јунајтед група основана је 2008. године у Луксембургу, а највећи део имовине поседује у Чешкој и Русији, па се води као руска фирма. Компанија послује и у Европи, Северној Америци, Азији и Африци. Група се бави металургијом, рударством и банкарством, а према сазнањима“ Блица“, власници групације су три фирме, међу којима су Плзен стил из Чешке, настао спајањем некадашњих Шкодиних фабрика челика и Бумаш из Русије, произвођач машина за индустрију папира, челичних цеви, а бави се и експлоатацијом нафте.

„Ова компаније је такође повезана са руском владом“, пише “Блиц“.

Лист подсећа да је из буџета Србије за опстанак Железаре у последње две године дато више од 200 милиона евра.

TOMISLAV NIKOLIC

Томислав Николић: Од Вучићеве посете Москви очекујем корист за Србију

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да од предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви очекује корист за Србију, истакавши да је Србија „копча“ која недостаје да би исток и запад боље сарађивали.

Одговарајући на питања новинара приликом посете Обреновцу, Николић је рекао да је посета председника Владе Србије Русији једна у низу посета српских државника тој земљи последњих година која има за циљ што бољу сарадњу две државе.

„Политика Србије изискује да се непрекидно одржава контакт између истока и запада. Можда смо ми копча која недостаје истоку и западу да би боље сарађивали. Од сваке посете председника владе и било кога, очекујем само корист за Србију“, рекао је Николић.

На питање новинара да ли очекује да дугови за гас буду једна од тема разговора премијера у Москви, Николић је одговорио да је то увек тема разговора и да не можемо да се „правимо луди и остављамо по страни“ кад некоме нешто дугујемо.

„Тражимо начине да тај дуг намиримо у разумном року. Јужни ток је био шанса да то подмиримо у кратком року. Судбина Јужног тока је у великој мери и судбина нашег дуга, енергетског снадбевања и енергетске сигурности“, изјавио је Николић.

Он је додао да је сад све у рукама ЕУ и Русије, које треба да се договоре како ће изгледати решење проблема у вези са Јужним током.

„Много тога је у игри и мислите да постоји проблем, а у ствари Србија има идеалну позицију – Србија је она која је прихватљива и за исток и за запад“, рекао је Николић.

Он је додао да Бугарска интензивно преговара са ЕУ у вези са решењем проблема Јужног тока и да је обавештен да је та држава изнела бројне аргументе Европској унији у прилог томе да Јужни ток буде урађен као што је и договорено.

„ЕУ и Европска комисија посебно сада под председавањем Италије могу да буду много боље постављени према овом проблему него до сад“, закључио је Николић.

(Блиц, Танјуг)