Прочитај ми чланак

ЈУЖНИ ТОК: Русија за разговоре са Србијом, Аустријом и Мађарском

0

juzni-tok_660x330

Русија је спремна да настави разговоре са Србијом, Аустријом и Мађарском о путевима изласка из ситуације настале због прекида реализације пројекта „Јужни ток“, изјавио је у среду за ТВ канал „Русија 24“ стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов.

„Србија, наравно, није данас члан ЕУ, али је Србија, као што се зна, поднела пријаву за ступање у ЕУ. Сви смо били сведоци притиска ЕУ на Београд и по политичким темама – укључујући питање прикључења антируским санкцијама и, можете бити сигурни, такође по економским темама“, рекао је он.

Чижов је изразио уверење да ће руска страна бити спремна да разговара са Аустријом, Мађарском и Србијом „о томе шта даље чинити, и како излазити из те ситуације“, пренео је ТАСС.

„Раније сам већ поменуо да се од турског „чвора“ линије гасовода могу развући на различите стране“, навео је руски дипломата.

Према речима Чижова, за сада је рано говорити о томе ко је изгубио, а ко добио од одлуке да се пројекат затвори.

„Мислим да, прво, коначни биланс треба правити када буде изграђен алтернативни гасовод“, рекао је шеф руске мисије при ЕУ, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, нови гасовод биће постављен по дну Црног мора и изаћиће на површину на западу земље, ближе њеном европском делу.

„Када ће тај чвор бити изграђен на турској територији, то не може бити брзо, а видећемо до тада каква ће бити позиција ЕУ и каква ће бити позиција заинтересованих држава“, рекао је Чижов.

Руски дипломата је, притом, оптужио САД да су се „активно супротстављале реализацији Јужног тока, наглашавајући да је неопходно да Европа смањује енергетску зависност од руских испорука енергената“.

„Таква је политика и садашње и претходних администрација“, навео је он и додао да САД, истовремено, никада нису обећали Европи да ће заменити Русију као извора енергената.

„Сви ти разговори о гасу и нафти од шкриљаца који ће потећи из САД – то су приче за неупућене“, рекао је Чижов и додао да ће, чак и ако буде промењено америчко законодавство које ограничава извоз нафте, извозне компаније САД дозволе користити не на европском већ на азијском тржишту, где су цене гаса за један и по пут више.

Чизов је изразио чуђење што Русија није добила захвалност од ЕУ што је изашла у сусрет позицији Уније у питању прекида пројекта Јужни ток.

„Можда је за ширу јавност у Европи то било неочекивано, али за стручњаке који раде у енергетском сектору није“, казао је он и додао да је за изненађење могао бити конкретан тренутак, али „да се ствар кретала ка томе, могло се прогнозирати“.

За Бугарску је Чижов рекао да се није препоручила као поуздан пројекат не само са Јужним током, већ и у неким другим пројектима.

Према његовим речима, тамо „није једноставна политичка ситуација, мењале су се владе, неке су понекад и одлазиле због разлика поводом енергетских тема“.

Чижов је подсетио да због позиције Бугарске није био реализован пројекат нафтовода „Бургас-Александрополис“, као и опремање нове атомске централе „Белене“.

За Турску, пак, каже да је поуздана и у стању да доноси самосталне одлуке.

„Турска се понаша прилично самостално (…) Не треба заборавити да је Турска чланица НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ, али ипак се турско руководство понаша прилично независно, у сваком случају много самосталније, него – авај, влада Бугарске“.

Агенције подсећају да је руски председник Владимир Путин 1. децембра у понедељак током посете Турској рекао да Русија у садашњим условима не може да настави са реализацијом пројекта Јужни ток, између осталог због неконструктивне позиције ЕУ.

„Ако Европа не жели да га реализује, он неће бити реализован“, рекао је Путин.

Истовремено, ради задовољавања потреба Турске Русија ће изградити нови гасоводни систем.

(Блиц)