Прочитај ми чланак

Русија улаже и у српску пољопривреду – све зависи од Србије

0

Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић изјавио је да је данас у Москви са министром пољопривреде Русије Николајем Федоровим потписао Меморандум о разумевању и сарадњи у области пољопривреде.

Кнежевић је агенцији Бета рекао да Меморандум предвиђа сарадњу у области науке и технологије, односно пренос знања и искуства, а да су разговарали и о наставку започете сарадње у агроиндустријском комплексу.

Он је навео да су руски инвеститори заинтересовани за улагање у пољопривреду Србије, као и за пласирање српских производа на руском тржишту, нарочито смрзнутог воћа и поврћа и кондиторске индустрије.

„Заинтересовани су за прерађивачку индустрију и агроиндустријски комплекс, где би могли да прерађују сировине које се производе у Србији и да их увозе на руско тржиште, нарочито смрзнуто воће и поврће и кондиторске производе“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је оценио да је трговинска сарадња две земље повећана претходних година, али да има могућности за већу размену.

„Обим размене пољопривредних производа је око 220 милиона евра. Србија бележи суфицит, јер извози 150 милиона евра, али то није довољно, јер је руско тржиште огромно и можемо да пласирамо много више наших производа“, казао је Кнежевић.

Како је додао, да би српски производи били пласирани на руско тржиште потребан је квалитет, али и континуитет у снабдевању тог тржишта.

„Морамо се договарати са нашим пољопривредним произвођачима да се удружују и појављују са већим количинама робе у Русији“, казао је он.

Кнежевић је рекао да су основане и радне групе у области пољопривреде које ће у наредном периоду радити на томе да сарадња Русије и Србије у области пољопривреде буде што интензивнија.

„Радне групе ће да размотре сва питања и да крајем марта са одређеним закључцима изађу пред министарства пољопривреде Србије и Русије“, додао је он.