Прочитај ми чланак

РУСИ ПРЕУЗИМАЈУ АГРОКОР: Руске банке већински власници

0

Повериоци "Агрокора" изгласали су нагодбу о том концерну, чији укупни дуг износи осам милијарди евра. Највећи сувласници биће две руске државне банке – Сбербанка и ВТБ, са укупним уделом од више од 46 одсто.

Пре изгласавања нагодбе за „Агрокор“ било је познато да ће, ако нагодба прође, највећи власници бити Сбербанка са 39,2 одсто, власници обвезница са 25 одсто, ВТБ банка са 7,5 одсто и Загребачка банка са 2,3 одсто.

Износ који потражују повериоци је 33,75 милијарди куна, или 4,5 милијарди евра, а укупан дуг компаније је осам милијарди евра, објавио je ХРТ.

Нагодбу о концерну су изгласали повериоци који потражују 80,2 одсто укупних дуговања, у износу од 27,08 милијарди куна, или 3,6 милијарди евра.

Судија Невенка Силади Ристић најавила је да би већ у четвртак Трговачки суд могао да донесе решење којим ће се потврдити законитост нагодбе поверилаца.

Занимљиво је, преноси ХРТ, да се од комплетног износа потраживања, односно дугова који нису подмирени, готово две милијарде куна није појавило на рочишту.

Очекује се да ће процес примене нагодбе трајати између три и четири месеца.

Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, познатији као „лекс Агрокор“, усвојен је 6. априла прошле године.

Циљ закона је био да се постигне нагодба између поверилаца о будућности пословања друштва тако да „Агрокор“ може да настави пословање на одржив и стабилан начин.